entry'ler (27)

kıdem tazminatı

Kaldırılmasına karşı ilk tepkiyi işçi Mücadele Derneği'nin başlatmış olduğu hak.. http://www.facebook.com/groups/iscimucadeledernegi/

işçi mücadele derneği

işçilerin en önemli sorunlarından biri olan "kıdem tazminat"ına yönelik saldırılara karşı ilk karşı koyuşu gerçekleştirmiş, şimdilik Kartal'da ve Fındıkzade'de şubeleri bulunan, direnişçi işçilerin uğrak yeri. Aynı zamanda horon ve gitar kurslarıyla oldukça kahkahalı günlere sahiptir..

militan net

işçi sınıfının bulunduğu alanlarda, tarz-tavır ve söyledikleriyle kendilerini farkettiren, bir "devrim" gününde kitlelerin yanlarında güvenle yürüyeceğine inandığım siyasi yapının internet sitesi.

kendi kendine psikanaliz

Karen Horney'in yazdığı kitap. insanın kendine diyalektik yolculuğu desem, pek bir süslü söz etmiş olurum, ama tam da böyledir. Kendimle göğüs göğüse çarpışabilirim diyorsanız okuyun derim.

sakal

En çok babama yakışan, kendisini bir kere bile onsuz görmediğim kıl yumağı. Bir erkek yakışıklı görünmek istiyorsa kanımca uzatmalıdır.

kübizm

Ne anlatmak istediğiniz tam olarak kimse tarafından anlaşılmaz. Bu bir rahatlıktır, duygu-düşünceleriniz bir ürüne dönüşmüş olmasına karşın hala gizliliğini korumaktadır. Bir kere böyle çizme yöntemini benimsediğiniz anda Picasso'yu babanız ilan eder, diğer ressamlara hep daha az değer verirsiniz. Hatadır, ama böyledir.

berna müftüoğlu

Okuduğunuz Marx, Engels, Lenin, Troçki kitaplarına güvenerek ders notlarını okumaya gerek duymadığınız, önce 90'lar alıp, sonra 70'lere düşüp, en nihayetinde 50'ye inip, son sene de bütünlemeye kaldığımız hocamız. Bütünlemeye kaldığım zaman tüm makaleleri iki gün boyunca okumuştum..

özgür müftüoğlu

Öğrencisi olmaktan sonsuz derecede mutluluk duyduğum, sınavları öncesinde, arkadaşlara ders anlatayım derken marksizmi konuşma fırsatı bulduğum, derslerindeki konuları proletarya diktatörlüğünün kurulmasına kadar ilerletebildiğim her fakülteye lazım hocamız. kendisi kadar eşi Berna Müftüoğlu da pek değerlidir.

kartal

Meydandaki çay bahçelerinin önü doldurulmadan önce denizdi. Bu deniz kıyısında, ben daha anaokuluna giderken, tüm sol örgütler pankartlarını serer, elleriyle çizer boyarlardı. "Sosyalizm" kelimesini ilk orada okuduğumu ve okuduktan sonra alkışlarla beni öpüp kucakladıkları aklımdadır hala. Bir müddet yaşamış olanların bile, tüm sıradanlığına rağmen unutamadıkları ilçe. Kanımca Kaş'a benzer, Büyükada da Meis'e..

the passion of the christ

Filmin Marksist açıdan bir eleştirisi için, bkz. "isa'nın Çilesi - Mel Gibson'un Filminin Bir Eleştirisi" (2004) http://www.marxist.com/sann-cilesi-mel-gibson.htm
Bir parça:
"Gibson tüm hikâyesini Alman mistik Anna Katharina Emmerick'in (1774-1824) sanrılarına dayandırmaktadır. Emmerick'in sanrılarında şeytan mevcut. Fakat Gibson bu mistiğin sanrılarının bile ötesine geçiyor. Emmerick'in sanrılarına göre, melekler isa'ya haçı taşımasında yardımcı oluyor. Gibson bunu görmezden geliyor. O halde Gibson'un yaptığı şey, Çile'nin gerçekleştiğinin varsayıldığı yıldan 1800 yıl sonra yaşamış bir kadının hikâyesini alıp daha da süslemekten ibaret. O, isa'nın çektiği ıstırabı incillerde anlatıldığından binlerce kez feci hale getirmektedir."

pierre frank

Fransız Troçkist (1905-1984). Troçki sonrasında sayısız parçaya bölünen Troçkist hareketin önderlerindne biri. Kimya mühendisi olan Frank, 1928'de katıldığı komünist harekette ömrünün sonuna kadar mücadele etmiştir.
Ayrıntılı bir biyografisi şu adreste yer almaktadır: http://www.trotskyana.net...aphies/bio-bibl_frank.pdf

tiyatro bölümünde okuyan kızın bakire kalması

operaya da yalnızca fraklı amcalarla kokoş teyzelerin gittiğini zanneden zavallıların abazanlık hezeyanıdır. Büyüyünce geçer.

daniel de leon

Amerikalı sosyalist (1852-1914). Sosyalist işçi Partisi (SLP) üyesi ve Halk (The People) adlı yayın organının editörüydü. Marx ve Egels'in birçok eserini çevirmişti.
birçok yazısına internet üzerinden ulaşmak mümkündür.
http://marxists.org/archive/deleon/pdf/index.htm

anatoli vasilyeviç lunaçarski

"özgürlüğüne kavuşturulan don kişot" adıyla bir tiyatro oyunu da vardır. Aziz Çalışlar'ın çevirdiği ve Can yayınlarından basılan bu oyunda, Lunaçarski Don Kişot'u günümüze taşıyarak işler.

volkan yaraşır

Muhalif sendikacı, yazar. Tümzamanlar Yayıncılık'tan çıkan Uluslararası işçi Hareketleri adlı hacimli çalışması okunmaya değer.

tony cliff

dünya genelinde takipçileri ya akademisyendir ya da "yeni dinamikçi"dir.
4 ciltlik önemli bir Lenin biyografisinin yazarıdır.

ted grant

ingiltere'de "Militant" adlı gazete ve işçi örgütünün önderiydi. Yaklaşık 30 yıl boyunca ingiliz işçi Partisi içinde çalışma (entrizm) yürüttükten sonra, örgüt içindeki bölünmede azınlıkta kalmış ve Alan Woods'la birlikte yeni bir örgüt kurmuştur.

marcel liebman

Türkçede Belge yayınları tarafından yayınlanan "Lenin Döneminde Leninizm" adlı iki ciltlik eseri Lenin'i anlamak için her açıdan şahane bir kitaptır.

raymond williams

ingiliz Marksist, edebiyat eleştirmeni. Türkiye'deki birçok "eleştirmen"e "ilham" kaynağı olmuştur. Marksist estetiğin öncü isimlerindendir. Ama belki de bu vasıflarından ötürü, türkçede yeterince ilgi görmemiştir.

billur tuz

işçilerini kış ortasında işten atmıştır.
izmir çiğli'deki işçiler direnişte elli günü devirmiştir.
facebook adresleri:
http://www.facebook.com/groups/bllurtuz/