bugün

türkiye'de Hilâl ve Yıldız; iki Dünya Arasında Türkiye adlı kitabından tanınan ünlü Amerikalı gazeteci Stephen Kinzer'in CIa'nın 1953'te iran'da kotardığı darbenin ibret verici ayrıntılarını gün ışığına çıkardığı eseridir. eserde Yoksul halkın seçtiği, demokrasiye ve anayasaya bağlı Musaddık'ın trajik öyküsünün yanısıra, Britanya ve ABD'nin dış politikalarının inşa süreçleri de bir casus romanı üslûbuyla anlatılmaktadır.
Bunların ötesinde, Stephen Kinzer, bugün Ortadoğu'da hüküm süren ve ABD&'nin terörist olarak adlandırdığı oluşumların kökenini yarım yüzyıl önceki iran'da arıyor.
Ortadoğu'nun, iran'ın ve Batı'nın hem dününü hem de bugününü anlamak için temel bir kitap...
okudukça ve okudukça bir yandan şu yaşa kadar nasıl olupta en önemli komşularınızdan birinin * tarihini hiç merak edip araştırmadığınız için kendinize küfür ediyorsunuz, bir yandan da kendi ülkenizle olan benzerliklerin çokluğuna şaşım şaşım şaşırıp kalıyorsunuz...

son derece akıcı bir dille yazılmış, bir önceki yüzyılda iran da neler olup bittiğini bir çırpıda özetleyivermiş. ikinci dünya savaşından sonra ingiliz ve amerikan dış işlerinin neden ve nasıl strateji değiştirdiğini, bugün ortadoğu nun neden bu halde olduğunu, istasyonundan belkide her gün benzin aldığınız BP nin (ve diğerlerinin) nasıl bir geçmişi olduğunu, arap ülkelerinin sınırlarının neden cetvelle çizilmiş gibi durduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olan bir kitap, tarihi gerçekler roman gibi yazılmış, zorlanmadan okuyorsunuz. şiddetle tavsiye ediyorum.

kitabı bitirdikten sonra aklımda kalan ana fikir şu oldu: keser döner sap döner, gün gelir hesap döner!