bugün

4 milyon memur'un ülkemize maliyeti hesaplandığında açıkça ortaya çıkan tablodur. dipsiz kuyudur. üretmeyen, tüketen bir kitledir. gerçek ihtiyacın 5 katı memur vardır ülkemizde. lanet olsun bu zulüme.
yunanistanın iflas sebebidir.
çoğu avrupa ülkesinden görece olarak düşüktür bu istihdam ama adamların geldiği nokta belli. battı batacaklar.
üstünde durulmalı ama denk bütçe yapılabildiğine göre demek ki büyük sorun değil.
asıl üstünde durulması gereken, içeride üretimleri mümkünken dışarıdan ithal ettiğimiz mallardır ki, bu konunun üzerinde durulmaya başlanmıştır. ilk işaretler de sevindiricidir.
star rafinerisi mesela bu rafineri direk ithal ürünlerin ülkede üretilmesi için atılmış güzel bir adım.
ben hala seviniyorum da ondan bkz verdim. yoksa banane.
en düşük seviye, en az maaş alan memurun memuriyet süresi boyunca devlete maliyeti yaklaşık 1.5 milyon tl'dir. buna can dayanmaz.
Eee olaya sigorta yönünden bakarsak?
Çalışıp devletin işini yürüten bir memur (Ya da işçi, fark etmez) sigorta için olsun, genel vergiler için olsun maaşında yaklaşık 400 liralık bir kesintiye uğrar.
Bu para 30 yıl (Şimdi 45 oldu) için hesaplanırsa

12x400=4800 lira / yıl
4800x30=144000 Lira toplam
Yani 30 yıllık bir çalışan devlete 144000 lirayı geri döndürür. Hadi hastalık şu bu 4000 lirası sigorta ile karşılanacak masraf çıksın 40000 lira da tazminat desek. 100000 lira da 4 milyonla çarpılınca aslında devlete dönen para büyük. Üstelik işi de yürüyor.
Ayrıca:
Eğer devlet olgusu tam oturursa, devletin çiftçiden alacağı keteni, kendi fabrikasında işleyip, kendi fabrikasında çalışacak işçiye dağıtarak hem çiftçisini hem işçisini ihya etmesi mümkündür.
Ancak özelleştirme ile bu yürümez orası ayrı.
Tüm kurumlar devlete bağlı olursa, parayı sağ cepten alıp sol cebe koymak olur yapılan. Dış alımlar da yerli üreticiden alınırsa, para hiç bir şekilde dışarı gitmemiş olur.

Gerçi ne diyorum ben? 75.000.000 kişilik ülkeyiz. Devlete adam alsan, hazine zorlanır, almasan, işsizlik artar. Özel sektöre devir etsen, özel sektöre bağımlı hale gelirsin, devir etmesen, kendi kendine bitersin.
Kısaca şuanki devlet güç bela bir dengede duruyor diyorum.
Kısaca, uygun miktarda nüfus varsa, devlet kendi kendisini çok rahat döndürür. Eğer bu denklemin bir değeri eşitliği bozarsa, işte o zaman sıkıntılar başlar.

Edit: Ben işçi gözünden baktım. Yoksa memurların işlerini savsakladıklarını biliyorum. Hepsi olmasa da çoğu.
ancak siktiriniz efenim denilebilecek işkembe-i kübra ürünü nane... dünyanın gelişmiş ülkelerinin istihdam ettiği memur sayısı oranının yarı oranı memur istihdam etmeyen türkiye' den habersiz sığır tespiti olabilir ancak.

ülkenin belini büken fail aranıyorsa o da; bir orman kanunu olan kapitalizm ve ormanın vahşileri olan sermaye kesimi ve hırslı, kayırmacı, yolsuz politikacılardır.

memur işe alımı görünürde istihdamı desteklemek için sanılır fakat bu durumun ardında, kapitalizmin işleyebilmesi için devasa bir bürokrasi ağıyla vatandaşın panoptican tarzda denetlenmesi gerekliliği gerçeği yatar.

kapitalizm ve bürokrasi kankadır. ayrı yürümezler bile...
meclis sülüklerinin astronomik maaşlarına gıkı çıkmayan yalakaların kraldan çok kralcı tavrı.
devleti yalayarak götünü büyüten sensin be çocuk! sus ve yalamaya devam et!
memur istihdamını ancak iktisat nedir bilmeyenler eleştirir. memur istihdamının şimdikinden bile fazla olması elzemdir. bunun için 5000 tane gerekçe sayılabilir. ancak memurların kalifiye olmaması durumu eleştirilebilirdir.

sanayi gücü yüksek, dahası dünyayı finanse eden almanya gibi ülkelerin memur istihdam oranları incelendiğinde bunu eleştirmenin bile ne derece komik olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.
sanayin zayıfsa, ara mallarda dışa bağımlıysan bu halde dünyayla rekabet etmeye çalışan bir siteme dahilsen, geri kafalı halkını memurlara düşman bellersin ki, vatandaşın da gerçeği göremeden uyumaya, önündekini yemeye devam etsin.

ülke ne çekiyorsa sizin gibi fakir liberallerden çekiyor. idrakı kısıtlı, provakasyona açık, cahil ukala dümbeleklerinden yani...