bugün

meb ile gazi üniversitesi aralarında bir protokol yaparak, zihin engelliler sınıf öğretmeni ihtiyacının karşılanması için gazi üniversitesi'nde uygulama eğitim sertifika programı yapmak konusunda anlaşmışlardır.

program içeriğine göre, 1500 aday, bu kurs programına katılacak 600 aday resmi, özel eğitim okuluna atanacaktır. ilerleyen süreçte de her atama döneminde 150 öğretmenin de ataması yapılacak ve bu atanan öğretmenlerin 10 yıl süreyle alan değişikliği yapılmayacaktır.
yapılan işbu protokol hem özel eğitim öğretmenlerinin ileriki süreçte görev alanlarını daraltacağı hem de özel eğitime muhtaç çocukları, özel eğitim konusunda yetişmiş öğretmenden değil kurs programında yetişmiş öğretmenden eğitim almaya zorunlu bırakması açısından sakıncalıdır.

yapılan işlemle özel eğitimi öğretmeni olmayan “branş” öğretmeni olarak atanacaktır. meb’in bu tür kurslarla elbette özel eğitim öğretmeni açığını kapatabileceğini ancak meb’in bu kurs programı ile görevlendirme değil branş değişikliği yaptığı bunun yasalara aykırı olduğu, ilerde doğacak hem öğrenci hem özel eğitim öğretmeni açısından sakıncaları bulunmaktadır.
meb, bu kurs programı ile ilgili yaptığı açıklamalarda atama yapılmadığını söylese de fiiliyatta bu şekilde sınıf öğretmenlerinin branşları değiştirilerek özel eğitim öğretmeni olarak atamaları yapılmıştır.

görevlendirme geçici olması, branş öğretmenlerinin özlük haklarını zedelememesi gibi hususlar düşünüldüğünde halihazırdaki özel eğitim öğretmeni açığını giderebilmek için uygun yoldur.
yök kanunu ile sadece yök’e tanınan öğretmen yetiştirme hak ve etkisi bu protokolle gazi üniversitesi’ne verilmiştir.

yapılan bu işlem hem yök kanununa hem de üniversitelerarası kurul kararlarına aykırıdır.

protokol gereği bu kursa katılan öğretmenler genelde atanamamış sınıf öğretmenleri olup kurs sonrası “özel eğitim öğretmeni “olarak yani branşı değişmiş olarak atanacak üstelikte 10 yıl bu statünün değiştirilmeyeceğinin de garantisi verilmektedir.
oysa bu hak ve yetki sadece yök’e ait olup bir protokol ile yetki aşımı da yapılmaktadır. kısa süreli sertifika programları ile “özel eğitim öğretmeni” yetiştirmek mümkün değildir.

zaten kalitesiz olan özel eğitim branşı türkiye'de daha da kalitesiz bir hal alacaktır.