bugün

Günlük hayatımızda birçok yerde pratik çözümler sunan ve hayatımızı kolaylaştıran birçok yapıştırıcı vardır. Yapışması zor olan yüzeylerde bile yapıştırıcılar sayesinde kesin sonuç alabiliriz. Ancak istediğimiz şeyleri kuvvetlice yapıştırırken neden bu yapıştırıcıların kendi kaplarına yapışmadığını hiç düşündünüz mü? Bu durumun tek sebebi var o da ‘su’.
Günlük hayatımızda kullandığımız yapıştırıcılar çözücü olarak genellikle su ve bazı kimyasal maddeler içerir. Su ve kimyasal maddeler, yapıştırıcıyı bulundukları kabın içinde kullanılana dek sıvı halde tutarlar. Yapıştırıcı, bulunduğu kaptan dışarı çıktığı zaman hava ile temas eder ve içindeki su buharlaşır. Suyun buharlaşması yapıştırıcının kuruyarak sertleşmesini sağlar. Böylece yapıştırıcının sürüldüğü yüzeye sıkıca tutunma özelliği artar ve yapıştırma görevi bitmiş olur. Yapıştırıcılar içinde bulundukları kaplarda ( tüp vs.) ağzı kapalı bulundukları için, çözücü olan madde buharlaşamaz. Böylece katılaşamayan yapıştırıcı, bulunduğu kabın yüzeyine de yapışamaz.
Bunun yanı sıra ‘japon yapıştırıcısı’ olarak kullandığımız güçlü yapıştırıcılar ‘siyano-akrilit’ kökenli monomerlerdendir. Bu yapıştırıcıların polimerleşmesi için su veya hidrojen kaynaklı başka bir maddenin yarattığı neme ihtiyacı vardır. Siyano-akrilit molekülleri suyu ile bir araya geldiğinde uzun, güçlü zincirler oluşturarak polimerleşirler ve yüzeyleri birleştirirler. Bu nedenle süper yapıştırıcılarda, içinde bulundukları kap hava almayacak şekilde ve tüplerin uçları kapalı olarak üretilir. Yapıştırıcı kabından çıktığı anda polimerleşme gerçekleşir. Eğer kaba hava kaçacak olursa içerisindeki tüm yapıştırıcı polimerleşir ve bulunduğu yüzeye yapışır.

Kaynak:http://www.kimyasalgelism...uklari-kaba-yapismaz.html