bugün

bilim adamlarınca hacer-ül esved taşının kaynağı olduğu düşünülen krater alanıdır. çok eski yıllarda bölgenin yakınına düşmüş olan bir gök taşının parçasıdır hacer-ül esved. ingiliz arkeolog ve gezgin Harry S.J.Philby Arap Yarımadası'nın Rub'ul Hali (boş bölge) denilen en ıssız bölgesini keşif çalışmaları sırasında, rehberlerinin kendisine, Gökten yağan taşlarla yok olan Ubar kenti'nden bahseder, kervanına ait bir çok devenin kaybı pahasına bu yere 1932'de ulaşmayı başarır ve o yıldan sonra wabar meteoriti krateri keşfedilir.

görsel
Hacerül esvedin kökeni wabar krateri
görsel

1065 yılında ise 2.2 tonluk deve hörgücü ismi verilen en büyük meteor parçası keşfedilir (sudi arabistan milli müzesinde sergilenmektedir ). taşlar aynen hacer-ül esved taşı gibidir. fakat hacer-ül esved taşında bilimsel inceleme yapılmasına izin verilmediğinden tam olarak ispatlanamamaktadır bu durum.

meteorların çevresi çarpma esnasındaki yüksek ısı nedeniyle camlaşmış çöl kumuyla kaplıdır (siyah ve parlak olan dış cephe) ; merkezinde ise meteora ait olan demir ve nikelden oluşan kısmı vardır. %90 lık dış parlak siyah kısmın kırılgan olması ve kolay aşınması hacer-ül esvet'in de kırılgan yapısını açıklamaktadır.

wabbar meteorlarından örnekler:
görsel
deve hörgücü isimli dev meteorun çöl kumundan oluşan siyah parlak kısmı zamanla aşınıp çıkartılmış merkezi kısmı sergilenmekte müzede.
görsel