bugün

yeni türk sineması nın temelini yeni bir sinema dili yaratım amacı güderek yanlış bir dönemde ortaya çıksalar da oluşturmaya çalışan sinemacıların var olduğu dönemdir.

dönemin öne çıkan yönetmenleri:

1- lütfi ömer akad

2- metin erksan

3- atıf yılmaz

4- yılmaz güney

5- memduh ün

6- halit refiğ 'dir.

dönemsel olarak ikinci dünya savaşı sonrasında denk gelen 1948 ile 1963 yılları arasıdır.

1948 yılında türk sineması açısından sonraki yıllarda önemli etkilere yaratacak bir yasal düzenleme gündeme gelmiştir. ancak ekonomiye ilişkin basit bir düzenleme belediye eğlence resmi'nde yapılan indirim yani vergi indirimi günümüz türkçesiyle bir çok film şirketinin kurulmasına neden oldu. bu sayede varlıklı aileler çocuklarını eğitime yurt dışına göndermeye, ya da ünlü yönetmenlerin yanına yerleştirmeye sonrasında bu eğitimi tamamlayanlar kendi şirketleriyle yoluna devam etmeye başladı.

ikinci dünya savaşına girmemiş olsa da ister istemez ekonomik olarak olumsuz etkilense de, çabuk toparlanan bir ekonomik gelişim ve ivme sinema alanında da insanların ilerlemesine katkı sağladı.

sinemacılar dönemi işte sinema endüstrisinin bu sıçrayışına paralel olarak türk sinemasında yeni bir dilin, duygunun, anlayışın ve tekniğin mayalandığı bir dönem oldu. geçiş dönemi ve tiyatrocular dönemine ait şeylere bu dönemde rastlanmaz.