bugün

yıllardır uyguladığım yöntem.

şimdi nasıl olduğunu merak edenler ve hala anlamamış olanlar olabilir. onun için yazının sonunda görselini paylaşacağım...

tuvalet sifonunun içinde yaklaşık 5 litrelik bir hazne vardır ve bunun içinde 5 litreye yakın su vardır. siz her sifonu çektiğinizde o 5 litrelik su tuvaletinize akar ve tuvaletiniz temizlenir.

eğer o 5 litrelik hazneye 1 litrelik içi suyla dolu bir pet şişe koyarsanız, hacim oluşturacağından dolayı o sifonun içine 5 litre değil de 4 litre su dolmaya başlayacaktır. ve siz her sifon çektiğinizde 4 litre su akacaktır. böylelikle her sifon çekilişinde 1 litre su tasarrufu sağlarsınız.

günde 10 kere sifon çekilen bir evde günde 10 litre su tasarrufu demektir. ayda 300 litre yapar ki bunu çok insan uygularsa doğaya ve su kaynaklarına ne kadar faydalı olabileceğimizi siz düşünün...

her gittiğim evdeki sifonlara çaktırmadan koyarım bunu. kime anlattıysam aman onla mı uğraşacam dediği için kimseye anlatmakla uğraşmıyorum. en az 20 tane evin sifonuna koymuşumdur. şimdi hesaba vurduğumda 1 evden ayda 300 litre tasarruf sağlanıyorsa ben 20 eve koyarak ayda 6000 litre su tasarrufu sağladım. bu da demek oluyor ki ayda 6000 litre su boşa gitmiyor ve kaynaklar tükenmiyor. ayrıca o her ev en az 10 lira az fatura ödüyordur...

işte bahsettiğim olayın görseli;

görsel

görsel

ayrıca diş fırçalarken ve duşta liflenirken suyu boşuna akıtmayın. ayrıca kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini prizde takılı bırakmayın. örneğin şarj aleti telefon şarjda takılı değilse bile azda olsa elektrik harcayacaktır.
aslında çişini de oraya yapsan var ya. alacaklı bile çıkarsın.
Valla bizim evdekinde çubuğu çeker çekmez 5 litreyi boşaltmıyor. Çubuğu bıraktığım anda su akışı kesiliyor.. çubuk derken mecaz kullanmadım bu arada.. swh. Sifonun çubuğundan bahsediyorum. Neyse.. yani ilk çektiğim anda akan su temizlemişse sifondaki suyun bitmesini beklememe gerek yok. Bırakıyorum çubuğu. Kapağı kapanıyor. içinde kalan suyun eksiğini tamamlıyor. O kdar.
temel mantık tasarruf ve bunu paylaşmak olduğu için çok güzel hareketler bunlar. su hayattır aga. net.
sifonun içinde şamandıra var, oradan ayarlayabilirsin.
Canım kardeşim, sen bu tasarrufu bütçen için yapıyorsan, saygı duyuyorum. Herkesin bütçesi farklı.
Ancak bu tasarruf, dünya kurumasın, dünya kirlenmesin, dünya pörsümesin diye yapılıyorsa... boşuna.
Dişlerimi fırçalarken musluk sürekli açık. Heladayken de öyle. Evyeden yemek yağlarının akıp gitmesini de önemsemiyorum.
Çünkü, kirlenmek güzeldir.
O tuvalet temizlenmezse, o sifonu bir kere daha çekip, 5 litre yerine harcarsın 8 litre...
tasarruflu ve düşünecek şeyi olmayıp kendini buna veren insan işidir. şamandıra ayarı falan var evet bir kaç kişi daha bahsetmiş o olaya girmeyeyim. zaten pek anlamam. bayım madem bu kadar önemsiyorsun -ki güzel bir şey bu- kendine bir fosseptik çukuru kazsana. hiç sifonla uğraşmazsın. hem o çukurlar 10 yıl gibi bir sürede doluyormuş.