bugün

realpolitik gozonunde bulunduruldugunda dogrulugu anlasilacak onermedir.
yalandır çünkü komşunun başındaki sorun herzaman bizimde başımıza dert olmuştur.
kesinlikle doğru bir tesbittir, barış istememekle kalmayıp kargaşada payının olduğunu da düşünmekteyim, çarklar böyle dönüyor.
ortadoğu'da barış olsun da bizim jeopolitik önemimiz olmasın denecek önerme. zira bu durumda kafamızda rahat olur. öyle olunca da daha sağlam dış politikalar üretebiliriz. zira hal böyleyken herşeyimiz savunmaya ve ülke sınırlarını korumaya yönelik...
ugur mumcu'nun tabiri ile deli sacmasi bir fikirdir. savunma harcamalari milyarlari bulan, stratejik onemi yuzunden sanildigi kadar destek almayan, tersine kostek goren (ermeni tasarisi, kibris baskisi, pkk'ya yardim, gladyo, johnson mektubu, silah ve petrol ambargosu, cekic guc, siyasi cinayetler, kurt sorunu...) turkiye'nin baris istememesi soz konusu degildir. zaten kurucumuz musatafa kemal ataturk'un "yurtta baris dunyada baris" felsefesi ulkemizi birinci dunya savasindan bu yana savaslardan uzakta tutmustur.
bence pek de deli saçması değil. Ortadoğu devletleri birbirleriyle savaştıkları sürece hepsi zayıf devletler olarak kalacaklar. Savaş giderleri canlarına okumaya devam edecek. Hem bu kavgalarda bir arabulucuya ihtiyaç duyacaklar.eğer çok güçlenirlerse onların oluşturduğu tehdide karşı daha çok silahlanmamız gerekecek. Diğerleri zayıf kaldıkları için Türkiye hep ortadoğunun büyük ve güçlü devleti olmaya devam edecek. Zalimce bir politika ,hem de çok zalimce .
ütopiktir.