bugün

öyle küçümsenecek bir olay değil. sucuklu yumurta yapmak bir sanattır, sucuğu resimleştirme yeteneği herkese bahşedilen bir şey değil.

öncelikle yumurtalar göz göz mü olacak, yoksa çırpılacak mı ona karar verilmeli. şayet verilmediğini düşünüp 2 türlüsüne de girişiyorum.

yumurtaları göz göz olan sucuklu : bu yumurta çeşidinin sucukları kesinlikle daire şeklinde kesilmelidir ki yağını tavaya iyice salıp ekmeğe mis kokusu gelebilsin.

kılıfını soyduğumuz sucuğu masaya yatırıp daire şeklinde kesmeye başlanılır. çok ince olmamak şartıyla kesilen sucukların kalın olmamasına da dikkat edilmelidir. göz kararıyla 3 milimetre kadar olması gereken sucuk kesildikten hemen sonra tavaya konmamalıdır.

kısık ateşte ısıttığımız tavanın, bizi ısındığına ikna ettiğini fark edince, bıçağın ucuyla oynaştırdığımız tereyağından biraz kadar alıp tavada eritmektedir sıra. iş bu eylemi, bir çorba kaşığı kadar sütle yapar isek, sucuğun hazım sonrası ağırlığından kurtulur, yumurtanın sarısının kokusundan da arınmış hale geliriz.

bir çorba kaşığı süt ve tereyağının tam buharlaşmamış halinde sucuklarımızı özenle tavaya yerleştirmeli, ateşin altını biraz nebze yükseltmeliyiz. 5 dakika kadar bekledikten sonra rengi bordoya dönüşen sucuklarımızın üstüne yumurtayı, çatlağından narince ayırıp kırmalı, bu eylemi yaparken de tavaya olan mesafesini 20 cm den alçak, 10 cm den yüksek tutmalıyız.

keyfi şekilde rendelenmiş veyahut doğranmış kaşar da sucuklardan hemmen sonra konulmalıdır tavaya. fakat, zemine sucuğun temas ettiğine dikkat edilmelidir.

damak tadınıza göre, beyaz ve sarı dengesini ayarlayıp, afiyetle yeme işlemini gerçekleştirmek kalmıştır geriye. lakin, henüz tavada olan yumurtanın sucuk fışkıran kısmına, ekmeğin iç kısmı bandırılıp iştah açılarak yenirse daha bir güzel gelir tadı, bilginize.

--reklam--
cücük sucukları
%100 harbi dana eti
--reklam--

çırpılmış yumurtayla yapılan sucuklu : bu yumurta çeşidinin sucukları daire şeklinde kesildikten sonra + veyahut x şeklinde bir kez daha kesilip, kıçı oval üçgenimsi şekil verilmelidir. zira sucuk küçük parçalar halinde damağımıza hücum etmelidir yerkene.

kesilen sucuğumuzu bir kenara koyduktan sonra, yumurtanın tavaya yapışmamasını önlemek amaciyle yine kısık ateşte ısıtttığımız tavaya, 2 tatlı kaşığı kadar su damlatılıp buharlaştırılmalıdır. bu işlem yapılırken, bir kaseye en az 2 adet olmak üzere(ki 3 daha uygundur) yumurta kırılmalı, istenilirse biber tuzu veyahut pul biber de eklenilip yavaşca çırpma işlemine başlanmalıdır.

yumurtanın sarısının beyazına iyice karıştığını düşündüğümüz anda, yarım çeyrek çay bardağı kadar süt kaseye boşaltılıp, kenarda beklettiğimiz sucukların büyük kısmıyla birlikte çırpma işlemine devam edilmelidir.

sucukların iyice yumurtaya bulandığını düşündüğümüz anda, eğer seviyorsak rendelemiş olduğumuz kaşarın bir tutamını kaseye atmalı ve bir müddet daha karıştırmalıyız.

1 tatlı kaşığı kadar tereyağını iyice kızmış olan tavamızda, tamamiyle erittikten sonra kasemizi tavaya, her tarafına aynı şekilde dağıldığına dikkat edecek şekilde boşaltmalıyız. çıkan muhteşem sesin verdiği keyif ile, geriye kalan sucuğumuzu tavaya göz kararıyla eşit ölçüde dağıtmalı ve bize uygun olan pişme durumuna kadar bekletmeliyiz.

akabinde istenilirse, karabiber veyahut türevi baharat ile süslenmesi mümkündür.

sosyal mesajlı not : sucuklu yumurta tavadan yenir.

--reklam--
cücük sucukları
%100 sözünün eri dana eti
--reklam--
Şüphesiz iki ana inceliği vardır.

1- sucuk.
2- yumurta.