bugün

cevabı duruma göre değişebilecek olan bir soru. su olmayan bir gezegen de canlı oluşabilir mi? eğer oluşabiliyorsa bu canlı nasıl bir şey olurdu?

dünya dışındaki bir gezegende yaşam belirtisi aranırken üzerine düşülen ilk konulardan biri de gezegenlerin yapısında su barındırıp barındırmadığıdır. peki bir gezegende su yoksa orada herhangi bir yaşam oluşabilir mi?

aslında oluşabilir. yani canlılık tanımının değişiklik göstermesi suretiyle bu durum mutlaka su gerektirmeyebilir ve bunun yerine uygun koşullarda karbondioksit yoğunluklu bir ortamda da hayat söz konusu olabilir. henüz bilinmiyor ama bu mümkün. canlılık tanımının değişmesi durumu ise canlılığın özellikle aranılan karbon bazlı yaşam formundan öteye taşınmasıdır. yani böyle bir ortamda oluşmuş varlık karbon temelli bir yapıya da sahip olmayabilir. dolayısıyla bu canlı bir örnek olarak tamamen silikon bazlı bir yaşam formu da olabilir. bu durum ise elbette bizim pek de alışık olabileceğimiz bir canlı tanımına girmez. örnek için kısaca bir bilgisayarın canlı olan halini düşünebiliriz. olası canlılarda karbon temelli bir yapı arama sebebi ise karbonun yapabildiği bağ sayısının ve böylece oluşturabildiği molekül miktarının da diğer elementlere göre çok fazla olmasından kaynaklıdır. tabii bu demek değildir ki sadece karbonun kantitatif üstünlüğü sebebiyle araştırma yönelimleri bu yönde oluyor. karbon gerçekten de bu iş için özel elementlerden biridir.

yine de dünya dışında herhangi bir yaşam formu aranırken suya fazlasıyla hatta ilk olarak önem veriliyor ki yanılma ihtimalimizi hesaba katmaz isek şimdilik en doğru olan da bu gibi. bu önermeyi destekleyen bilim insanları olduğu gibi karşı çıkanlar da az da olsa vardır.
gezegene girişte "dışardan yiyecek ve içecek getirmek yasaktır" ibaresi yoksa sırtlayıp götürelim.