bugün

bridged lan larda, loop-free bir ortam icin gelistirilmis algoritma. sonralari gelistirilip bir suru cesidi cikmistir, ama temel mantigi aynidir diyebiliriz. (bridgeler ile baglanmis yerel aglarda, network sistemlerinde loop olusmasin diye uygulanan bir bridge protokolu)

rp, ve dp ler vardir bu protokolde. biri root port, digeri ise designated porttur. anlatmasi karisik olacak ama yine de deneyelim;

öncelikle root bridge secilir. bu en kucuk bridge id e sahip olan bridge dir, buna root bridge diyoruz.

sonracigima, diger her bridge den roota nasil gideriz soyle bir bakiyoruz. yani diyelim root buna ulasmak istedi, nerden ulasir. tahminen en kisa yolu gozumuzle kestirip (ki kestiriliyor), bridge in o cikisina rp ismini veriyoruz. her bridge in en az bir cikis bacagi RP olacak. (bkz: yaptım olacak)

ardından, dp leri yerlestirme islemi basliyor. simdi adi ustunde, designated port. yani onceden belirli gibi. bu sefer network segment lere bakiyoruz, ve diyoruz ki (mesela a) a ya bu bilgi nerden gelir, iste diyelim 4 id li bridge den gelirse, 4 un a ya uzanan ucuna DP diyoruz.

neyse, en sona dp ve rp leri yerlestirince bos kalanlar oluyor. onlar da bp (blocked port)
tamaam. eger biri patlarsa block portlardan biri aktive oluveriyor zati.
network sistemlerinde oluşan loopları engellemek için geliştirilmiş bir protokol. önemini anlatmak için yokluğunda oluşabilecek senaryoyu düşününelim:

networkte birbirine halka topoloji ile bağlı bir switch grubunda, switchlere bağlı hostlardan birinin arp broadcasti yapması durumunda bu broadcast switchler tarafından tüm portlara iletilir. switchler birbirine halka şeklinde bağlı olduğundan bu broadcast sürekli switchler üzerinde dönmeye balar ve sonsuza kadar yok olmaz. işte bu protokol bu durumu algılayıp switchlerin bu broadcasti yaymasını bir süre sonra engeller.