bugün

efendim eger fakir ve culsuz bir sulaleden geliyorsanız ve calisip kicinizdan ter akana kadar sabretmisseniz oyle yahut boyle yolunuzu bulursunuz. amma velakin diger aile bireyleri yan gelip yatmakta armut pis agzima dus vaziyetinde olduklarindan dolayi ve de para kazandiginiz icin biraz da mihsicti oldugunuzdan kelli aile bireyleri ile bir alakaniz olmadigi ve hata kim ulan bunlar diye dava acabilirsiniz. fakat dava acmak kapi acmak kadar kolay bir sey olmadigindan dolayi uc kurus verin caniniz sıkılmasin. *
evlilik birliği içerisinde koca, doğan çocuğun babası olmadığına karar verilmesini isterse bu davayı açabilir. çocuk da bu davayı açma hakkına sahiptir.
evlenme gününden itibaren 180 gün geçtikten sonra ve evlliğin sona ermesinden 300 gün geçtikten sonra doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır. bu durum kocanın baba olduğuna yasal delil teşkil eder. bu nedenle bunun aksini iddia eden kişi bunu ispatlamak zorunda kalacaktır.

ayrıca, çocuk evlenme yapılmadan önce veya evlilikten sonra eşlerin ayrı yaşamaları sırasında ana rahmine düşmüşse, yani onu doğuran anne hamile kalmışsa davacı olanın bu durumu ispatlaması yeterli olacak başka kanıt aranmayacaktır. ancak çocuğu doğuran kadının hamile kaldığı dönemde koca kadınla cinsel ilişkide bulunmuş ve husus inandırıcı delillerle sabit olmuşsa koca yine çocuğun babası sayılacak, yani biraz önce bahsettiğimiz yasal delil geçerliliğini koruyacaktır.
görevli mahkeme:
aile mahkemesi, bu mahkemenin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesidir.

yetkili mahkeme:
1- taraflardan birinin dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesi,
ya da,
2- taraflardan birinin çocuğun doğumu sırasındaki yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.

davacı:
- koca,

- çocuk (kayyım)

- kocanın ölmesi ya da gaipliğine karar verilmesi halinde kocanın altsoyu , anne veya babası ya da çocuğun babası olduğunu iddia eden kişi.

davalı:
- davacı koca ise, doğum yapan anne ve çocuk

- davacı çocuksa, davalı anne ve koca olur.

dava açma süresi:

koca davayı;
- doğumu,
- baba olmadığını
- annenin gebe kaldığını öğrendiği sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde açmak zorundadır. bunun dışında her hal ve şartta çocuğun doğum tarihinden itibaren 5 yıl içersinde davayı açmazsa hakkı düşecektir.

çocuk ise;
ergin olduğu günden itibaren en geç 1 yıl içinde davayı açmalıdır. ama bu süre içinde haklı bir nedenle davayı açamadığını ispatlayabilirse bu nedenin ortadan kalktığı tarihten itibaren 1 yıl içinde davayı açmazsa hakkı düşer.
1 ve 5 yıllık zamanaşım süreleri ile insanı babası olmadığı çocuğa babalık yapmaya, mirasından pay vermeye zorlayan bir mk kurumu. süreyi kaçırmış olan birini böyle birşey altında ezmenin anlamı nedir. sadece nesebi korumak adına, kadının yaptığı günahın bedeli neden erkeğe ödetilir ki?
babasız ç1' e baba bulma telaşından başka birşey değildir. ç1' in hukukçular arasında diğer adı o.ç 1' dir.
(bkz: sınavların yan etkileri)