bugün

sağda solda birileri tarafından dile getirilen.
solipsizm çok küçük bir kitle tarafından bilinen ve üzerine kafa yorulan bir felsefe disiplinidir. ve minik minik de yayılır böyle.
disiplin falan diyorum çok uzaklara gitmeyin. yanaşın biraz bak;
solipsist düşünce bildiğiniz gibi neredeyse antik yunan'a kadar dayanıyor. ama bu antik yunan işi biraz, muhafazakar kesimin '' aya gidileceği kuranda yazıyor '' tarzı bir yaklaşım ile elde edilmiştir. yani descartes evet ''düşünüyorum öyleyse varım'' demiştir bunun doğrudan solipsizm ile alakası olduğunu söyleyebilirsiniz ama descartes'ın nasıl biri olduğunu ve kim olduğunu ve bu cümleyi aslında niye söylediğini bilmiyorsanız ilk etapta evet, descartes solipsist diyebilirsiniz.

solipsizm ne ulan diyorsanız; solipsizm'in türkçesi tekbenciliktir. laikliğin tanımı gibi olacak ama; tekbencilik adından da anlaşılacağı gibi var olanın yalnızca ben olmam. ilk bakışta saçma geliyor olabilir. şöyle düşün, şuan farkında olan tek sensin. sadece sen hissediyorsun, sen düşünüyorsun. ve bunun dışındaki her şey birer yanılsama. şizofren olduğunu farz et şuan. işte öyle bir gerçeklik içerisinde yaşıyorsun.
evet solipsizm'in egoist-narsist yönü var, yok değil. ama bu narsizm öyle bir narsizm değil. tanrı egolu mudur? tanrı bize nefesini mi üflemiştir? yoksa... tanrısal bir egoda gerçekten ego sahibi miyizdir? karaktere bağlı da diyebilirsiniz.
özetle, solipsizm insanın kendine ve özüne yolculuktur. tanrıya koşmaktır. gerçekten var olabilir karşınızdaki. gerçekten yok da olabilir. siz sadece yürürsünüz. çünkü dipler karanlıktır, yolu bulmak da bir o kadar zordur.
bu yüzden solipsizm son yüzyılın hastalığıdır çocuklar.
dayımlar falan komple yok muymuş dedirten hededir. anam babam yoksa ben nerden gelmişimdir sorusunu da akıllara getirir. yoksa beni leylekler mi getirmiştir. anladığım kadarıyla saçmadır. veya daha havalı anlatımla daha tam olarak açıklanamamıştır ( saçma demenin bilimsel hali). çok fazla açık kapısı vardır. kişinin varlığının kendinden olması gerekir bu hedeye göre. bu da kişinin kendisine tanrılık addetmesidir. bir tanrının tanrı olduğunu bilmediğini savunmakta ancak halt yemektir. amiyane tabirle yoaamuna.
felsefi görünmek için saçmalamak.
hiç bir şey bilmediğim bir ortamda bir şey biliyormuş gibi göstermek için ben.
Aman allahim bilgili entrydir. Yalniz cok sacma degil mi? Uzerine arastirma yapip bu basligi devam ettirecegim.
Aklıma Death Note animesindeki kira adlı karakteri getiren bir felsefi görüştür.