bugün

bu yazı siyasetçiler ya da bu dili kullanması gereken patronlar, tv programcıları, kamu kurumu yöneticileri, uluslar arası ilişkileri yöneten kişi ve kurumlar ve benzerlerinin aslında ne dediklerini daha net anlatmayı amaçlamaktadır.

bu kurallar genel geçer kurallardır ve her siyasi görüş ve partiyi bağlar.
bu kuralları net şekilde anlamak kadınlarla iletişim kurmayı kolaylaştırır, çünkü bu dili kadınlar doğuştan bilirler.

Bölüm A
Siyaset ekonomisi ve dili

kural 1:
sebebin inkarı kuralı. (hemen hemen her gün karşılaşılır.)

mesela idris naim şahin görevden alındığında yapılacak açıklama muhtemelen şu şekilde olacaktır.

"bakanın görevden alınması nöbet değişimidir, kamu oyunda tartışmalara sebep olan açıklamalarla ilgisi yoktur."

biliniz ki eğer yapılan bir şeyin rutin bir durum olduğu ve falanca konu ile ilgisi olmadığı açıklanıyorsa; kesinlikle rutin değildir ve o falanca konuyla ilgilidir.

mesela türkiye abd den istediği her silah teknolojisini artık pek kolay alamıyor. mesela şu anda predatorleri vermiyorlar. ilk israil krizi sonrası abd den bir yetkili bu konunun israil türkiye ilişkileri ile ilgisi yoktur demişti.

kural 2:

amacın perdelenmesi kuralı

örneğin meclisten imar yasası çıkacak, amaçlanan yasa denize sıfır 15 katlı binaya izin vermekse yanına ormanların korunması, kamu alanına insat yapanların daha ağır cezalandırılması gibi kamu oyuyla paylaşılacak şeyler de eklenir ve yasanın ne mühim bir yasa olduğu tartışılır. hükümete ya da yetkiliye helal olsun denir.

kural 3:

yandaşa dokunulmaz kuralı

eğer bir kanun ya da yasa güç sahibi siyasi partinin ya da o siyasi partinin destekçilerinden birine zarar veriyor gibi görünüyorsa; muhtemelen aksine yandaşlarına yarar sağlayacak bir sonuç doğuracaktır.

kural 4: . ....

Bölüm B
Denge kurma jestleri (Çıkarların korunması, sınırların çizilmesine ilişkin kanunlar)

Kural 1: yapmayacağım ama gücüm yeter mesajları

en sık görülenlerdir. örneğin cumhurbaşkanı gül, cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini danışmanı aracılığı ile duyurdu.
bu şu demek, cumhurbaşkanlığına adaylığımı koymayacağım ama benim için plan yaparken bu ihtimal için gücümün olduğunu herkes bilsin. yani başbakana kısaca hem köşkü alayım hem akp yi ve iktidarı alayım hesaplarını yapmak kardeşlik hukukumuza aykırı sıra bende mesajı verilmiştir.

ya da bu dersanelerin kapatılması konusu. cemaatle akp arasındaki güçlerin tanınması, sınırların çizilmesine ilişkin olabilir.
malum iktidar ile cemaat arası gizli bir savaştan bahsediliyor ki bu çok açık şekilde beyanatlara yansıdı. başbakan istemiyorum ama iki yasa değişikliği ile sizi biterecek gücüm var, üstüme gelmeyin mesajı veriyor olabilir.

kural 2: ben hariç herkes sana karşı manevrası

birinci kuralın tam tersi çalışır ama aynı mesaj verilir. olumsuz bir durum oluşturulur, bu olumsuz durum önlenmek isteniyormuş gibi açıklamalar yapılır ve sonunda 1. kuralın aksine gerçekleşmesine izin verilir. sonrada elimizden geleni yaptık denir. amaç benden başka sizi koruyacak adam yok, ben olmasam haliniz nice olurdur.
neyse nietzsche nin de dediği gibi "karnım acıktı"(kesin demiştir)
"fiyatlarda güncelleme yaptık." cümlesinin " götünüze bir zam daha sokacağız ama ilk bakışta hissetmeyeceksiniz bile" demek olduğunu anlamaktır.
"ekonomik kriz teyet geçti" aslında "bildiğiniz battık ama çaktırmıyoruz, vergi ve zamlarla sizden çıkarırız" demek.