bugün

SeyyarKitap
Ideha - Creative Works

Okuyan bir toplum için ücretsiz kitap kampanyası!





Bu sefer okuyacak mıyız?

Bir yıl önce Beyoğlu'nda başlayan 'seyyarkitap projesi' tüm istanbul'a yayılıyor. Otobüsler, metrolar, vapurlar, kafeler birer açık hava kütüphanesine dönüşecek.
2001 yılında Ron Hornbaker tarafından başlatılan ve o tarihten bu yana tüm dünyada hızla yayılan seyyarkitap (bookcrossing) projesi bugün 453 bin 988 üyeye sahip geniş bir sivil hareket oluşturmuş durumda. Bu sivil oluşuma uluslar arası kapsamda Türkiye'den de 14 kitap katılıyordu şimdiye kadar. istanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı bir açıklama ile Kültür A.Ş. ile işbirliği içerisinde bir "seyyar kitap" projesi başlattığını açıkladı. Uygulama; insanların kamuya açık yerlerde buldukları kitapları okuduktan sonra yine kamuya açık bir yere bırakmaları üzerine kurulu.

Bookcrossing hareketi de tabii ki ilk olarak Beyoğlu'nda kabul görmüş. Bir yıl kadar önce Beyoğlu'nda başlayan kamuya açık alanlarda kitap bırakma projesi bugün, Türkiye genelinde 14 noktaya dağılmış durumda. Ben bu satırları yazarken yan pencerede açık olan bookcrossing sitesinden Beyoğlu'nda Lebi-derya'da 4 gündür bir kitabın durduğunu öğreniyorum. Alman bir şaire aitmiş.

Uluslararası bookcrossing oluşumuyla ne kadar ilişkili olduğu bilinmez ancak belediyenin başlattığı bu hareketin insanlarda uyandırdığı ilk tepki "bizde kitabı alan geri getirmez." oluyor. Sistem bugüne kadar işlediğine göre bir şekilde giden kitaplar gelmiş. Şimdiye kadar Can Dündar'ın ve Beyoğlu'ndaki Aras Yayıncılık'ın birkaç kitabının bu ağda dönüp durduğunu biliyoruz.
Düzenli kitap okuma alışkanlığı açısından ülkelerin durumunu incelendiğinde Japonya'nın yüzde 14'ü, ABD'nin yüzde 12 si, ingiltere ve Fransa'nın yüzde 11'i, Türkiye'nin ise binde birinin düzenli olarak kitap okuduğunu gerçeği ile karşılaşıyoruz.

insanlarımızın kitap okuma düzeyini arttırmak için neler yapabiliriz düşüncesinden yola çıkarak oluşturulmuş bu projenin birçok ülkede başarıyla uygulanmış örnekleri de mevcut. "Seyyarkitap" projesiyle istanbul bir açık hava kütüphanesine dönüşüyor, otobüsler, tramvaylar, metrolar, vapurlar, deniz otobüsleri, banklar, kafeler bu kütüphanenin rafları haline gelmiş oluyor. Daha çok halka yönelik bilgilendirici ve edebi eserleri içerecek olan kitaplar, kolay okunmakla beraber kente ve ülkeye ilişkin önemli konularda okuyucuda dönüşümü de amaçlıyor. Kitapların okunduktan sonra yeniden kamuya açık alanlara bırakılması projenin uygulama stratejisinin temelini oluşturuyor. Konuya ilişkin kamuoyu yeterince bilgilendirildikten sonra sivil inisiyatif de devreye girecektir. Evinde okuyup bitirdiği kitabı başkasının okuması için vapurda bırakacak insanlarla birlikte proje kamuya devrediliyor.

Sistem nasıl işliyor?

ilk aşamada Büyükşehir Belediyesi'nin özel olarak bastıracağı kapaklarla dağıtılacak olan kitap serisini yayına Cemal Kalyoncu, Selim Çoraklı, Alper Çeker, Dündar Hızal ve Hüseyin Sorgun'dan oluşan bir ekip hazırlayacak. Yayın danışmanlığını ise Adnan Özer, Ali Ural, Aziz Üstel, Enver Ercan, Ersin Kalkan, Prof. Dr. ilber Ortaylı, Prof. Dr. iskender Pala, Dr. Levent Yaycı, Metin Celal ve Dr. Seval Akbıyık yapıyorlar. Ron Hornbaker tarafından başlatılan tüm dünyada hızla yayılan seyyarkitap projesi bugün 453 bin 988 üyeye sahip.


15.04.2006 - Beyoğlu Gazetesi - Can DÜNDAR

(bkz: http://www.seyyarkitap.com)
ibb'nin nadir güzel hizmetlerinden. toplumsal dayanışmayı ve kitap okumayı arttıran olay.