bugün

Güneşimizden 12,8 milyar ışık ötede bulunan ve bugüne kadar uzak evrende gözlemlenen en parlak gök cismi. Bu aslında merkezinde devasa bir karadelik bulunduran bir gökada ki bunlara kuasar deniliyor. Büyüklüğünü kafamızda canlandırmamız için şu örnek yeterli gelir belki. Plüton'un güneşe uzaklığı yaklaşık 6 milyar kilometre. Bu karadeliğin çapı ise 70,9 milyar kilometre. Büyüklüğü 420 trilyon güneşe eş değer. Samanyolu galaksisinden ise 40.000 kez daha parlak.

işin ilginç tarafı bu cismin 12,8 ışık yılı uzak olması. Yani bu cismin ışığı bize 12,8 milyar yılda geldi. Evrenbilimciler evrenin yaşını 14,5 milyar yıl olarak hesap ettiklerinden dolayı bu cismin evrenin henüz emekleme aşamasındayken, yaklaşık 900 milyon yıllıkken oluştuğunu düşünüyorlar. Evrenin henüz bu kadar genç olduğu bir çağda bu kadar devasa bir karadeliğin nasıl oluştuğunu ise halihazırda açıklayabilecek bir kuram yok. Bir karadeliğin bir milyar yıldan az sürede bu büyüklüğe ulaşabilmesi için doğduğu andan itibaren çevresindeki bütün yıldızlar arası kütleyi içine çekmesi gerekir. Merkezde bulunan bu karadeliğin kütlesi yaklaşık 12 milyar güneşe eşit.

Keşfedenlerse Çin'deki Pekin Üniversitesi'nden astronomlar. Biz daha hamile kadınların sokağa çıkıp çıkmamasını tartışalım.

Not: Bilimsel adı aslında SDSS J0100+2802 ama başlık açılırken "+" işareti kabul görmüyor. Moderasyona ve adminlere selamlar olsun.