bugün

sahte paranın nasıl anlaşılacağı ile alakalı naçizane tavsiyelerimdir.

tabi bu yazının asıl amacı para kontrol makinesi olmayanlara yardımcı olamak içindir.
paraya bakarak ve dokunarak sahte olduğunu nasıl anlarız. nerelerine bakmalıyız. püf noktaları nelerdir.

-öncelikle para ham maddesi olarak pamuk kullanılır ve bazı kimyasal maddelerle desteklenir. bu birincil kontrol faktörüdür. orijinal para haricinde diğer sahte paraların hiç birisi pamuk ve özel bileşenlerden olamayacağı için elinize basit kağıt hissi verir.
-arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşan bir şerit vardır. banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde "tcmb" harfleri bulunur.
-banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen "tc" harflerinden oluşan gizli bir görüntü vardır.
-ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, atatürk portresinin küçüğünden ve 1 rakamından oluşan filigran vardır.
-banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan türkiye cumhuriyet merkez Bankası amblemi vardır.
-ön yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı vardır.
-sahte para her zaman daha mat olur. ve yeni olur.
-herkesin bildiği ön ve arka yüzden bakıldığında atatürk silüeti çıkar. bunu herkes biliyor. hatta sahte paralarda bile bu var. yalnız dikkat edin kesinlikle atatürk'ü aynı yapamıyorlar. hemen cebinizdeki veya kasadaki diper bir banknot ile karşılaştırın hemen farkı ayırt edeceksiniz. sahte olandaki atatürk aynı dayınıza veya amcanıza benziyordur. bıyıksız hallerine. dikkat ediniz.

bu uyarılardan önce aslında dikkat edilmesi gereken başka bir şey. parayı getireni şöyle bir tartın derim. diyelim ki esnafsınız böyle bir durum yaşandı paradan rahatsız oldunuz. baktınız baktınız sahte mi değil mi bir türlü anlayamadınız. hemen verene bakın. daha önce gördüğünüz bir tip mi. rahatsız, dikkat bozucu hareketleri var mı, size memleket vs. soruyor mu, bende zaten hemen şu arka sokakta oturuyorum vb. cümleler kuruyor mu.. örnekler çoğaltılabilir. bunlar hep paranın sahte olma ihtimalini yükselten delillerdir.

çok dikkatli olun. daha dün esnaf komşum 200 tl yemiş. 200 tl. dile kolay. adamın günlük yevmiyesi neredeyse. yazık günah değil mi. hayır esnaf olunca bir de şöyle ziyadesiyle koyan bir durum yaşanıyor. karaktersiz haysiyetsiz herife hem mal veriyorsunuz, hem para veriyorsunuz hem de sahte parasını alıyorsunuz. ne koyar ama biliyor musunuz. esnaf değilseniz anlayamazsınız. dikkat edelim. kimse kolay para kazanmıyor.

hiçbir şey yapamadınız en kötü şunu yapın. rahatsız mı oldunuz. malı vermeyin veyahut parayı bozmayın. bu kadar basit. allah nasibinizi gönderir hiç merak etmeyin. allah'a güvenin.
döviz ise döviz bürolarında bozdurmaya çalışarak.

bir kaç gün nezarette kalırsanız o süre zarfında düşünüp

"ulan sahte galiba paralar he" dersiniz.
200 liralık banknot üzerindeki atamız bakarken gülümsemiyor sinirli bakıyorsa, kişinin suratına bile bakmıyorsa yahutta tl nin ön yüzünde atatürk yerine başkasının sureti varsa o para sahtedir.
Yaklaşık 10 dk evvel elimdeki usd ye bakarak arastirma yaptigimdir.
banknot ışığa tutulduğunda eğer içerisindeki gizli resim ismet inönü'nün ise sahtedir.
yukarı kaldırıp atatürk silüetine bakarak.
bir oto galeriden araba almaya çalışın. yediğiniz sopa elinizdeki paranın gerçek olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
genelde esnaflar sahte parayı yedikten sonra anlarlar.
(bkz: anuu sahteymiş ya la)
Sahte para ateşte yanar gerçek paraysa yanmaz.