bugün

17. yüzyıl ingiliz deniz kaşifi. kuzey kutbu bölgesine 4 deniz seferi yapmıştır. önemli bir öğrenim görmemiş olan ve işçi sınıfı geçmişinden yetişmiş olan bylot, alaylı bir denizci olarak kariyerinde yükselmişti. henry hudson'ın 1610-1611 yıllarında kanada'nın kuzeyine doğru yaptığı seferde mürettebatının önde gelenlerindendi. bu seferde, zorlu sefere devam ısrarı yüzünden çıkan isyan sonucu kaptan hudson, oğlu ve yakın adamları denize terkedilince gemi bylot'un becerisi sayesinde ingiltere'ye dönebildi. bylot yargılandı, ama affedildi.

bylot 1612'de sir thomas button ile birlikte aynı bölgeye geldi ve kuzeyde 65. paralele kadar çıktılar.

1615'te muscovy şirketi, kanada'nın kuzeyinden asya'ya bir deniz geçidi bulması için bylot'u kaptan olarak işe aldı. bu seyahatte bylot hudson boğazı'nın asya'ya bir geçit olmadığını kanıtladı.

1616'da aynı şirket, "kuzeybatı geçidi"ni bulması için onu tekrar görevlendirdi. william baffin eşliğinde bu seyahati yapan bylot'un önemli tespitleri oldu. bugün baffin körfezi olarak anılan bölgenin haritası yapıldı. ileride kuzey kutbuna ilk kez ulaşılmasını sağlayacak olan smith geçidi bulundu. ayrıca, üçyüz yıl sonra "kuzeybatı geçidi"ne varılmasını sağlayacak olan lancaster geçidi bulundu. ayrıca da 236 yıl boyunca sürecek bir rekora imza atılarak 77 derece 45 dakika kuzey enlemine ulaşıldı. bu başarılara rağmen, bu seyahatte çizilen önemli haritalar, ingiliz haritacılar tarafından uzun süre şüpheli kabul edilmiş ve haritalara bu şüpheyi dillendiren notlar düşülmüştür. ancak 1821'de sir john ross'un aynı bölgeye yaptığı deniz seferi sonucunda haritaların doğruluğu ve hassasiyeti kabul görmeye başlamıştır. bununla birlikte başarı daha çok baffin'in hanesine yazılmıştır. bunun muhtemel sebepleri olarak iki konu gösterilmektedir: 1- bylot'un yetersiz eğitim geçmişi ve baffin'in ingiliz sosyetesinde daha fazla rağbet görmesi, 2- hudson'ın yukarıda anılan seferinde yaşanan isyanda bylot'un aldığı rol.

kanada'nın kuzeyinde kuzey kutbu bölgesinde yer alan önemli bir adaya, kaşife atfen "bylot adası" adı verilmiştir.

(kaynak: bilgiler, ingilizce wikipedia'dan derlenmiştir. orijinal metin
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Bylot linkinde görülebilir.)