bugün

eski türkçe'de, "beynelmilel munasebetler bölümü" olarak geçerdi.
iste damara basmak diye buna denir!

efendim, sene bilmemkactir, ayarsiz lise mezunu eshquia malta'da okumaya karar verir, baraj yapsam yeter mantigiyla oss'ye girer. nitekim barajinda aguna kor. tercihler yapilirken son ayakta yatar malta isi ve got tutusur.
hemen baska yerlerde okular bakilir. ada iklimine merakli olan eshquia, kibris'a yonelir. sans eseri denk geldigi, senelerdir gorusmedigi eski bir arkadasi da malum yerde okudugunu soyler. ''kibris nasil kanka?'' sorusunun cevabi cok hos gelir kulaga.
+kanka burasi super. araba ucuz, benzin ucuz, alkol, sigara neredeyse beles, deniz, kum, kizlar, gunes....

hemen tercih formu alinir ele. karambole tercihler baslar. bir bakilir ki international relations and political science diye, adi afilli bir bolum vardir. hemen yogunlasilir ve secilir. islem tamamdir. normal uluslararasi iliskilerden 10-15 puan daha yuksektir puani.

neyse, kibris beklendigi gibi cikmaz ve hayal kirikligi olur. aslinda bolum daha da hayal kirikligidir. uls ils ogrencileriyle birlikte ders alan, ekstradan her donem 1 fazla ders alan (ki en kazik derstir) ben haric 14 tane daha mal (bkz: mal) vardir. yillar sonra ite kaka okul biter. diploma alinir. o da ne, sadece int rel yazmaktadir diplomada. aninda isyan edilir. (o 14 mal hic ses cikarmayacak kadar maldir!) isyan ise yaramaz, okuldan alinan cevap verem eder. YOK, bolum isminin diplomada kullanilmasi icin okula izin vermezmis. be orospu evladi yok, be anasi muhterem kurum, madem diplomasini vermicen, bana neden eziyet ettin bu kadar? o dersten her kaldigimda odedigim 360 dolar gotunuze girsin emi!
politikadanda, iliskidende soguttunuz beni ibneler!
(bkz: sikayetciyim hakim bey)
amacı diplomat yetiştirmek olan* ama hiç bir mezununun diplomat olamadığı/olamayacağı, çoğu iktisat fakültesi mezunu gibi ufukta bankacılık olan bölüm.
mezun oldugunuzda diplomanizda ''siyaset bilimi ve uluslararasi iliskiler uzmani'' yazar. bu bir meslek degildir, yalnizca bir unvan, bir uzmanlik alani oldugunun gostergesidir.

ayrica mezun olundugunda direk dis isleri bakani olarak baslama iddiasina da neremle gulecegimi sasirdim.

edit: turkiye de bu bolumden en az 4 tane bulunmaktadir ve ortalama 100 kisilik kontenjandan her yil yaklasik 400 kisi mezun olur. bu da demektir ki her yil 400 adet dis isleri bakanimiz oluyor. ne guzel.
yüksek lisans olmadan hiçbir işe yaramayan bölüm.
siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün ingilizcesidir. boğaziçi, yeditepe, odtu gibi okullarda vardır bu bölüm. bu bölümde okuyan öğrenciler mezun olunca işe direk dış işleri bakanı olarak başlarlar.