bugün

(bkz: düello)
(bkz: pilavdan dönenin kaşığı kırılsın)
oğulun evlenme isteğini ailesine bildirmek için en sık kullanılan adettir.
pilava kaşık dikmeye karar veren genç, evde pilav pişirilmesini bekler. sofralarımızın değişmez yemeği olan pilavın pişirilmesi genellikle gecikmez bir kuru fasulye yeterlidir pişmesi için.
bir aksilik sonucu evde pilav pişirilmemişse genç canının pilav çektiğini belirterek pilav pişirilmesini sağlar.plandan haberi olmayan anne pilavı pişirip sofraya koyar. oğul pilavın bitmesi tehlikesine karşı birkaç kaşık pilav yedikten sonra aniden kaşığını pilav tabağının ortasına diker ve kalkıp gider. oğullarının çok ani cereyan eden bu davranışı karşısında şaşıran ana-baba şaşkınlıklarını üzerinden attıktan sonra oturup oğullarıyla durumu görüşürler.
(bkz: ben sıçtım tüyü nereye dikiyim)
(bkz: karı isterem) * *
pilavda dikilen kaşığın yaptığı serbest çağrışıma güvenen gencin yaptığı eylem.
daha ne diyem ana kaşık deyilemki ha deyince pilava saplanam everin artık benim bu cancağızımı, diyen erkek modelinin yaptığı eylem.
eskiden herkesin ortadaki büyük tabaktan yediği dönemde,büyük tabakta pilav fazla olduğu için kaşığın dik durması mümkün oluyordu..ancak şimdi herkesin kendi tabağı olduğu için,küçük tabaklarda dik durması pek mümkün oluyor..plastik kaşık kullanılırsa belki dik durur..
'everin beni ben evlenmek istiyooom' demenin kibarcası. *
anne ben evlenmeyi düşünüyorum deyip hiç böyle ritüellere girmemesi gerektiği, şöyle biralı miralı ortamlarda kendisine uygun bir dille anlatılması gereken gençtir bunu yapan. ne lan bu.
(bkz: ben yaptim ordan biliyorum)
pilavın ortasına korner direği dikmekten daha akıllıca yapılmış hareket.
iftar sofrasında yapılmaması gereken hareket.
çüküm kalkıyooor ulaaan artık demektir. ayrıca her sofraya pilav geldiğinde babayı deli etmek için yapılır. * bir de arkasına yetti canıma denir. **
tıpkı bu kaşık gibi oldu yarraam.. everin beni demektir.
(bkz: tabakta yemek bırakmak)

(bkz: türk kültürü)
erzurumda eskiden evlenme isteğini aileye anlatma biçimidir.
doğum gününde kaşık üflemek için dikilir.