bugün

Neden yarattığını sınarki sonuçta sen yapmışsındır onu. Bu kendini sınamak değilmidir? Bir motor ustası yaptığı motor yanlış çalışınca suç motorunmudur yoksa motoru öyle yapan ustanınmı?
Motorun aklı yoktur ama insanın vardır. insan aklıyla sınanır.
(bkz: formatın jamiryoya dönüşmesi).

sorunun islam dini baz alınarak sorulduğunu varsayarsak;

öncelikle tanrının (allah'ın) sonsuz ilim sahibi olmasının sonsuz öğrenme gücüne sahip olması anlamına geldiğinin anlaşılması gerekir. her ne kadar allah öğrenmez diyerek öğrenmeyi aşağılık bir şey sanan cahil insanların sayısı fazla olsa da, gerçek budur. esasında öğrenmek salt olarak bilmekten daha üstündür, sonsuz öğrenmek ise korkunç bir gücü ifade eder.

dolayısıyla sınanan yaratık, öğreticidir. öğreticidir ama, aynı zamanda kurallardan haberdar kılındığı için, sorumludur.
isteyenlere konu daha uzun biçimde açıklanabilir.

tanrının ademi "sonradan" yaratmış olması ve onu öncekilerden üstün ilan etmesi, belli ki tanrı katındaki zaman kavramında da yaratılışın "gelişebilmesi" anlamına gelir. alim, deha, haberdar olan, sonsuz ilim sahibine böyle bir gelişim zor gelmeyeceği gibi, onu küçükte düşürmez (ama fanatik cahiller bunu kabul edemez).

mesela bu entry'e eksi basarak vicdani masturbasyon yapan kişiler bahsettiğim cahillerdir.
(bkz: diyalektik)

insanlığın kanayan yarası diyalektik düşünce. karşıtlıklar üzerinden yeni bilgiyi açığa çıkarmak ne demek? kimsenin şahsi seçimi çokta sikimde değil afedersiniz o yüzden cahillerin nispet işini kendi aralarında yapmalarını tavsiye ederim.

ek olarak; ezelde hangi bilgilerin olduğu (gayb) bilinmediği gibi, zaten olan bilgiler üzerinden imite tekrarlarlamalar ve üstün ve daha karmaşık yapıya sahip varyasyonlar yaratılıyor olabilir, neticeyi etkilemez, ilim sahibi demek, öğrenebilen demektir zaten karar almak, değiştirmek, daha üstün olanı yaratmak ve en nihayetinde "sınamak" bu şekilde mantıklı bir temele oturabilir.