bugün

Bir konu bağlamında yapmış olduğum yorumu, buraya da aktarıyorum :
Felsefeyi iki ana kısma ayırabiliriz, Spekülatif Felsefe ve Eleştirel Felsefe. Spekülatif Felsefe ihtisas alanı veya öznel/özel bir alan olmakla birlikte kanaatimce Eleştirel Felsefe her müslümanın üzerine bir sorumluluktur. Zira Eleştirel Felsefe bir hakikat arayışı ve hayatı, insanı, yaratıcıyı anlamlandırma uğraşıdır. Bir kaygı ve farkındalık halidir, doğrunun peşinde olma, önemsiz ve eften püften olandan sakınma gayretidir. insanın ortaya koyduğu tezini de, eleştirisini de temellendirme, gerekçelendirme ve sarihleştirme çabasıdır. Kulluk kavramının farklı bir tanımıdır.
Yine Felsefenin üç önemli alanı vardır. Metafizik, Epistemoloji ve Aksiyoloji. Kısaca özetlemek gerekirse, gerçek olan/var olan nedir Metafizik, doğru olan veya var olanın bilgisi nedir Epistemoloji, iyi ve güzel davranışlar nedir Aksiyoloji. Bir başka ifade ile islam'ın diğer tanımı iman ve Salih Amel. Neye iman ediyoruz sorusunun karşılığı Metafizik, iman nedir sorusunun karşılığı Epistemoloji ve salih ameller nedir sorusunun karşılığı ise Aksiyolojidir. Elbette bunların altında çok başlık ve farklı görüşler mevcut ancak, genel hatlarla bu şekilde ifade edebilirim.
Bu nedenle iman ve Salih Amel iddia ve derdi olan birisinin felsefe ile uğraşması kaçınılmazdır, o felsefe yapmayalım dese bile felsefe yapmak zorundadır zira felsefe yapmayalım demek zaten felsefe yapmaktır. Sonuç olarak daha önce yazdığım üzere : Sorun Kur'an - Hadis okumadan Felsefe okumak değil, Felsefe okumadan Kur'an Hadis okumak!
müslümanların felsefi sorgulamalarıdır.

islam dünyasında tartışılmış ve hala tartışıla gelen bir konudur.
kısaca şu fıkra ile açıklanabilir;

iki arkadaş ava çıkmışlar. ormanda av arıyorlarmış. birden karşılarına bir ayı çıkmış. ateist olan hemen eğilip ayakkabılarını bağlamaya başlamış. dindar olan ise dua etmeye başlamış. ayakkabısını bağlayan ateiste dindar şöyle demiş; ne yapıyorsun sen? ayı 50 km hızla koşabilir yani ayıdan hızlı koşman imkansız!

ateist ise şöyle yanıt vermiş; ayıyı geçmeye çalışan kim? seni geçsem yeter demiş.