bugün

kısa adı mim mim grubu olan, silahlı kısmına müsellah müdafaa i milliye grubu adı verilen istihbarat örgütü.
emekli mit görevlisi kaya karan'ın türk istihbarat tarihi, yıldız istihbarat teşkilatı ve teşkilat - ı mahsusa'dan mit'e adlo kitabından :

istihbarat hizmetlerinde istenilen noktaya varılabilmesi için mustafa kemal'in onayıyla fevzi çakmak paşa, teşkilat - ı mahsusa'nın son başkanı hüsamettin ertürk'le görüşerek yeni bir isyihbarat teşkilatının oluşturulmasını istemiştir.
3 mayıs 1921'de tbmm hükümeti mim mim (mm) teşkilatını resmen tanımıştır. mim mim kurulu yönetim başkanlığına tuğgeneral ihsan sökmen paşa getirilmiştir. mim mim grubu, teşkilat - ı mahsusa'nın ve karakol örgütü'nün güvenilen kadrolarından oluşmuştur.
örgüt istanbul'da büyük bir ajan ve haber ağı kurmayı başarmış, saraydan ve düşman karargahlarından düzenli bilgi akışı sağlanmıştır. en önemli görevi silah sevkiyatı olan örgüt, önce italyan sonra da fransızların ingilizlerle işgalden pay kapma çelişkilerinden faydalanarak, bunları istismar etmek suretiyle bu devletlerin gizli servislerinin yardımıyla anadoluya silah sevkiyatını başarıyla sürdürmüştür.

genelkurmay başkanlığı'nın emirleri doğrultusunda mm grubu, iki kısma ayrılmıştır. müdafaa -i milliye grubu (ulusal savunma); istihbarat sağlanması, fesat cemiyet mensuplarının saptanması, silah, cephane ve malzeme tedariki ve anadoluya sevki konusunda, silahlı kanadı müsallah mm grubu ise propoganda, istanbul'daki müslüman türkleri azınlık çetelerine karşı korumak, verilecek emirlere göre baskınlar ve tahripler yapmak üzere ekipler teşkil etmek şekilde çalışmalarını yürütmüştür. örgüt ankara'da sovyet ajanlarını da izlemiş, yeşil ordu ve türkiye komünist fırkası soruşturmalarında aktif olarak çalışmıştır. ancak örgütün fiilen ortadan kaldırılışı 5 ekim 1923'te olmuştur.
bu gizli sevis çalışmaları türk edebiyatı'nı da etkilemiş ve ingiliz kemal (esat tomruk) gibi pek çok casusun yaşamı edebi kahrmanlar olarak anılarak bugünlere gelmiştir.

genel merkezi ankara'da bulunan mm grubunun istanbul'daki merkez kurulu 13 üyeden oluşmuş, anadoluda 54 şube oluşturmuş, 10 bin kadar silahlı ve bir o kadar da silahsız kayıtlı üyesi faaliyet göstermiştir.
istihbarat örgütlerinin kapatılmasından ve türkiye cumhuriyeti devleti'nin kurulmasından sonra 1926 tarihine kadar geçen dönemde haber alma çalışmaları, genelkurmay başkanlığı istihbarat ünitesince yürütülmüştür.

sayfa 100, 101.