bugün

1908 yılında Erzurum'da doğdu. Babasının adı Şerif, annesininki Cevriye idi. Fakir bir ailenin çocuğu idi. Fakat içinde çocuk yaşlarından itibaren büyük bir okuma aşkı ve gayreti yatıyordu. 1924'de Kayseri Sultânîsi'nin (lise) ilk ve orta kısımlarını, 1927'de de Bursa Lisesi'nden naklen geldiği Ankara Lisesi'ni bitirdi. 1928-35 yılları arasında toplam yedi yıl Almanya'da kaldı. Berlin ve Frankfurt Üniversiteleri'ni bitirdi. Bu sonucu üniversitede 1935'de doktorasını verdi. Ertesi yıl istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1939'da doçent oldu. 1944'de ingiltere'ye gitti. 1952'de Tecrübî Psikoloji Kürsüsü profesörlüğüne yükseldi. 1949-51 yılları arasında Birleşmiş Milletler Sosyal Komisyonu'nda Türkiye temsilcisi olarak çalıştı. Diyarbakır 1921 doğumlu Mevhibe (Öğel) Hanım'la evlendi. iki kızları vardı: Nesrin (1946) ve Fügen (1951). Almanca ingilizce ve Fransızca gibi iki büyük Batı dilini bütün nüansları ile bilirdi.

Ülkemizde Tecrübi Psikoloji kürsüsünü kuran büyük bilgin.Bilime büyük hizmetler vermiş olan Prof. Dr. Mümtaz Turhan, komünist ve sosyalist görüşlerin ütopyadan ibaret olduğunu ispatladığı için basından fazla ilgi görmemişti.

ayrıntılı bilgi için:
http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=3222 *
Cambridge Üniversitesi'nde yaptığı ikinci doktora çalışmasının tezi olan "Kültür Değişmeleri" ve "Garplılaşmanın Neresindeyiz?" önemli eserlerindendir. Akademisyen olsa da akademik kimliğinden ziyade Türk sağının yaşadığı dönemlerdeki en önemli temsilcilerinden görüldüğü için önemlidir.

Mümtaz Turhan'ın eserlerindeki temel meselesi, milli kültür ve milletin oluşturulmasıdır. Bunun yolununda ilginç bir şekilde Batılılaşmadan geçtiği söyler. Milliyetçi-muhafazakar bir zat için çelişki olarak görünecek bu durum, Turhan'ın kendisi için pek bir ehemmiyet teşkil etmez.

Batılılaşmanın bugüne (1960lara)kadar neden mümkün olmadığı sorusuna, Batının ve modernleşme sürecinin, 150-200 yıllık modernleşme çabalarımızla dolu tarihimizde anlaşılamadığı ya da sebep-sonuç ilişkilerinin yanlış kurularak sonuçların taklidi sonucu başarısız olunduğu cevabını verir.
güncel Önemli Başlıklar