bugün

geroge ritzer’in orijinal adı “modern sociological theory” olan ve himmet hülür tarafından 2012’de türkçeye çevrilerek deki yayınları tarafından yayınlanan 646 sayfalık kitabı. kitap, modern dönemdeki başlıca sosyoloji okullarını ve kuramcılarını kapsamaktadır. akademik ve öğretici bir anlatım tarzı olan ritzer, bu okullar ve kuramcılar hakkında temel bilgiler sunmakta, onlarla ilgili temel tartışmalara değinmektedir. sosyoloji alanında kuramsal metinleri okumak ve anlamak için asgari bir birikimi gereklidir. bu birikime sahip olunsa bile karmaşık, kapalı ve girift anlatım biçiminden dolayı bazı sosyoloji kuramı kitaplarının anlaşılmasında zorlukla karşılaşılmaktadır. asgari bir sosyoloji birikimine sahip olan herkes, son derece başarılı anlatım biçimi sayesinde ritzer’in kitabını kolaylıkla anlamaktadır.

“modern sosyoloji kuramları”, himmet hülür’ün sağlam çevirisiyle türkçeye kazandırılmıştır. diğer sosyoloji kuramları kitaplarının hepsini okumuş biri olarak, himmet hocanın çevirilerinin, sosyoloji kuramları konusunda en düzgün ve mükemmel çeviriler arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. çevirinin duru, akıcı ve anlaşılır dili, kitabı okumaya başlayanın hemen dikkatini çekmektedir.

“modern sosyoloji kuramları”, ritzer’in muhteşem anlatımıyla sosyolojideki başlıca okullar hakkında temel bilgileri kapsayan dünya çapında kabul görmüş bir kitaptır. gerek sosyoloji öğrencilerinin gerekse sosyolojiyi sistemli bir biçimde öğrenmek isteyen herkes için muazzam bir başvuru kitabıdır. bir çırpıda baştan sona okunacak bir kitap olmasa bile kütüphanede bulundurup zamanı gelince ihtiyaç duyulan konular okunabilir. herhangi bir sosyoloji okulu veya kuramcısını okuyup da bilgilerini artırmak isteyen için kitapta yer alan uzun ve muazzam kaynakça yardımcı olmaktadır. ayrıca, kitabın sonunda yer alan konu ve yazar dizini de okuyucunun aradığını bulmasını sağlamaktadır.