bugün

doğrudur. vardır böyle bir durum. mizah dergileriyle yeni yeni tanışan, sağ sol kavramlarına uzak yaşayan, henüz seçmen olma hakkını kazanamamış gençlerin çoğunun mizah dergilerinin muhalif çizgisinde gidip geldikleri gerçeği göz ardı edilemez. genellikle muhalif ve sol içerikli yayınlar ile içeriğini dolduran, espri ve komedi unsurlarında sıkça iktidar partisinin politikarını ti ye alan ve mizahi öğeler ile gülümsetebilen genç dimağları elbette etkiler, etkilemiştir de. sonuç olarak; güldürebilen ya da gülümseten esprilerde ve karikatürlerde temel komiklik unsuru olarak genelikle siyasi yüzler kullanıldığında; okuyucunun bir yandan gülerken bir yandan da yavaş yavaş yönünü sağdan ya da ortadan sola döndürdüğü kanısındayım naçizane...
mizah dergilerinin siyaset üzerinden mizah yapma işinin dozunu ayarlayabilmesi durumunda yalan olacak gerçekliktir.

penguen'in son sayısında akp kadar chp'yle de uğraşması, hoş olmuştur. eskiden sırf akp aleyhine çalışırlardı, ortasını bulmuşlar; "akp olduğu için değil, siyasi olduğu için taşak geçiyoruz" mesajı vermişler. aferim lan.
Bu olağan birşeydir, herkesin görüşlerine uygun şeyler yazıp çizmesine, oyun sergilemesine,vb etkinliklerde bulunmasına birer örnektir. geçmişten bugüne edebiyat kolları, topluluklar, kültür ve sanat çevresi insanlara fikirlerini yansıtmıştır. kaldı ki mizah sayesinde gülümseyebilmek, fikri direk aşılamaya çalışan ve "sızıntılık" yapan diğer yayınlara göre çok daha eğlenceli ve düşündürücüdür.
mizah dergilerinin "muhalif" yapısından kaynaklanır. konu sağ-sol sempatisi değildir. konu, iktidarda olan partinin siyasi görüşüne ters siyaseti okuyucularına empoze etmeye çalışmasındandır ki, bu da uyuyan toplumu kıpırdatmaya yarayan ohşşşşş bir olaydır.

iktidarda sol bir parti tek başına üstünlükle otursaydı, o zaman dergiler de sağa kayarlardı.

tabi bu tez ne o dergileri, ne yazar-çizerlerini ne de okuyucuyu bağlar. arada sırada göz atan bir bir adamdır burada tez sahibi.