bugün

- alıntıdır -

Tebriz'in Hekmavar mahallesinde doğdu. Babası çilingir idi. Bir yandan tahsilini tamamlamaya çalışırken, diğer yandan babasının mesleğini öğrendi. ilk tahsilim medresede yaptıktan sonra, orta tahsilini 'Şems' adlı okulda tamamladı. Zamanla Azerbaycan'daki milli harekete katıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Tebriz'de 'Azerbayca' ve 'Veten yolunda' gibi nüfuzlu gazetelerde yazıları, şiirleri neşredildi.
Şair Mir Mehdî'in vurgunu olduğu bir ilham perisi de vardır. Bu da onun ana dilidir, bu dilin tapılacak bir seviyeye yükselebilmesi için devrin, zamanın kendine rehber edindiği bir mantık vardı. Bu mantık 'Eğer senin bir dilin varsa, her şeyin var demektir; eğer bu dili elinden almışlarsa bu demektir ki, senin varlığın da şüphe altındadır' diyordu. Böyle bir devirde Çavuşî'nin şiir rübabından doğan dille beslenen nağmeler büyük bir inançla dile geliyordu.

Sebt edib sefheyi-tarbdne dövran dilimi,
Saxlayıbdır, bilin, her esrde taban dilimi.
Bir çıraqdır ki, onu yandırıb evvelde zaman,
Sondüremmez ola ger nün kere tufan dilimi.

Mir Mehdi Çavuşî, 11. Dünya Savaşı'ndan sonra Kuzey Azerbaycan'a geçmiş, Kuba ka-zasında hayatını sürdürmüştür. 1967'de bu şehirde vefat etmiştir.

http://www.kultur.gov.tr