bugün

1240 yılında selçuklular ile babailer'i karşı karşıya getiren savaş. malazgirt zaferi'nden yıllar sonra moğollar'dan kaçmak için anadolu'ya gelmiş olan göçebe türkmenler selçuklu'ya karşı babai ayaklanması'nı çıkartırlar. iki taraf malya ovası'nda karşı karşıya gelir ve yerleşik türkler kazanır, göçebeler kaybeder.
bu savaşın taraflarından babailer'in içinde karamanoğlu beyliği'nin kurucusu nure sofi de mevcuttur. bu çok önemli bir detaydır çünkü aslında karamanoğlu tebaası olan bazı kimseler osmanlı'ya hakaretler ederken kendisini selçuklu tebaası gibi göstermektedir. osmanlı sadece selçuklu'nun devamıdır, rakibi değildir. aynı şekilde karamanoğulları da selçuklu'nun varisi veya devamı değildir. kurucusu dahi selçuklu'nun düşmanı olan babailer'dendir.
selçuklu askerlerinin arasında babailer'in yenilmezliğine yönelik endişe olduğu için (bu savaş ta kaybedilirse artık devletin bile çökebileceğinin farkında olan) selçuklu komutanının en öne zırhlı frank şövalyelerini (paralı askerler) dizerek düzen aldığı savaş. Hatta frank şövalyeleri bile belli bir kaygı taşımışlar ki savaşa başlamadan önce haç çıkarma ihtiyacı hissetmişler.
Bu savaşta selçuklu ordusunun kombinasyonunu sağlıklı olarak veren bir istatistiği incelemek ilginç olabilirdi. paralı frank şövalyeleri zaten malum, ama bazı araştırmacılar ilaveten o dönemki ikili anlaşmalar babında bizans (iznik krallığı), kudüs haçlı krallığı gibi devletlerden askerler bulunma ihtimalini de yazıyor. Her halükarda çok acıklı bir savaş elbette.