bugün

ithalatçının ithal ettiği malın bedelini, malı teslim aldıktan sonra ödemesini ifade eden dış ticaret terimi.

ing. (bkz: cash against goods)
(bkz: vesaik karşılığı ödeme)
sevk evrakları malla beraber gönderilir, alıcı parayı ödemeden önce malı gümrükten ceker. ciddi güven gerektiren, ihracatcının ödeme alabilecegine dair hicbir garantisi olmayan ödeme seklidir.
Mal mukabili ithalat ödeme şeklinde önce mallar gümrükten çekilir ve malın bedeli satıcıya bilahare ödenir. Bu durumda ithalatçı, elinde bulunan vesaike denk gelen KKDF'yi bir bankaya yatırarak malını çeker. Çektiği malın bedelinin ödenmesi için bankaya transfer başvurusunda bulunma zorunluluğu yoktur. Bir başka ifade ile bankalar mal mukabili ithalat işlemlerinin kambiyo taahhüdünü takip etmekle zorunlu değildirler. Mal mukabili ithalat işlemi devreye bir poliçe sokulmak suretiyle kabul kredili mal mukabili ödeme olarak da yürütülebilirse de artık uygulamada pek fazla uygulanmamaktadır.
Bu ödeme seklinde mal ithalatçı ülkeye gelir, ithalatçı firma tarafından gümrükten çekilir ve ödeme daha sonra yapılır.
Mal mukabili ödeme ihracatçı açısından riskli, ithalatçı açısından ise caziptir.
ithalatçı mal bedelini vadesinde nakit olarak ödemeyip, ihracatçının göndermiş olduğu poliçeyi kabul ederse, ödeme şekli kabul kredili mal mukabili olur.
1-iki firma aralarında sözleşme yaparlar.
2-ihracatçı firma malı gönderir.
3-ihracatçı firma belgeleri doğrudan ithalatçıya gönderir.
4-ithalatçı firma malı gümrükten çeker.
5-ithalatçı firma kendi bankasına mal bedelini öder ve transfer yaptırır.
dış ticaretteki en tehlikeli ödeme şeklidir. genelde birbirine iyi tanıyan veya büyük şirketler arasındaki ticarette kullanılır. kobi'lerin pek tercih etmediği ödeme şeklidir. bu ödeme türü zamanında ruslar'ın ödeme yapmaması sonucu birçok türk şirketinin batmasına sebep olmuştur.