bugün

doğal magnezyum silikat. (bkz: eskişehir) de bulunan ve bir çok süs eşyası olarak yapılan silikat.
(bkz: eskişehir taşı)
pipolarındaki padişah simaları ile on mumara hediyelik eşya olabilme potansiyeli olan taş.
beyaz olan ve genellikle pipo yapımında kullanılan taştır. bu pipolar kullanıldıkça tütün yüzünden taş sararmaya başlar, daha güzel olur.
Çoğunlukla manyezit ve serpantinin alterasyon ürünü olarak oluşur. Laküstrin sedimanların otijenik mineralidir
alıntı: http://www.mta.gov.tr
eskişehir in meşhur taşı. çoğunluk pipo ve bastonu tercih edilir.
Efsaneye göre lületaşını ilk bulan ve bu taşın yer altı yolunu ilk ortaya çıkarının bir köstebek olduğu söylenir. Anlatılan efsane şöyledir:

Bir gün genç bir çoban bölgenin Karatepe yöresindeki köylerine gitmektedir.Genç çoban yorgun düşer,acıkır,oturur;azığını çıkarıp yemeğini yemeye başlar.O sırada,topraktaki bir delikten bir canlının aktaş toprakları yüzeye çıkarmaya çalıştığını görür.Çoban bunlardan birine eline alır ve çakısıyla yontmaya başlar. ilk çakı darbesiyle taş birdenbire ayın on dördü gibi güzel bir kız oluverir. Kız dile gelir ve "Ah insanoğlu bana kıymasaydın!" diye bağırarak köstebeğin açtığı delikten içeri girip kaybolur. Delikanlı da kızın ardından başlar deliği eşelemeye. Günler geçer delikanlıdan haber alınamaz. Delikanlıyı arayan köylüler yerin yedi kat altında bu daracık kuyuda boğulmuş olarak bulurlar. Elinde sıkı sıkı tuttuğu ak taşları ile birlikte avuçlarında sımsıkı tuttuğu bir parça lületaşı varmış. O günden beri her lületaşı parçasında, çobanın ölümüne sürüklendiği sevdanın izlerini görmüş köylüler.

Lületaşı işleyenler için bu efsanenin anlamı büyük. Lületaşını yedi kat yerin dibinden çıkaran köstebeği, sanatlarının öncüsü ve pirleri olarak kabul ediyorlar.

kaynak:http://www.eskisehirkulturturizm.gov.tr
Bu aksam çok güzel bir tesbihini aldım çok kaliteli görünüyor müthiş bir sey.