bugün

Düzlüklerde keyif vermeyen spor otomobil

Yüksek fiyatına rağmen, Lotus Elan, yaklaşık 17,000 adet ile döneminin en çok satan spor otomobillerindendir. 11 yıllık üretimi boyunca 5 farklı modeli üretilmiştir.

Colin Chapman tarafından tasarlanmış Lotus Elan ilk kez 1962 yılındaki Londra Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktı. Araç ancak basın tarafından test edildiğinde spor otomobil tasarımına yeni bir akım getirdiği anlaşıldı.

Dört bağımsız amortisör ile donatılmış olması sadece yarış teknolojisi taşıdığı anlamına gelmiyor, o güne dek spor otomobil sürüşü ve yol tutuşu konusunda emsalsiz bir kombinasyon sunuyor; bozuk zeminde konforlu sürüş sunarken gövdenin fazladan sallanmasını engelliyor ve lastiklerin yere açısını optimum seviyede tutarak otomobilin yola adeta yapışmasını sağlıyordu. Son derece dengeli olan Elan ne burundan ne de arkadan kaymaya meyilli idi.

Ufak ve hafif gövdesini 105 beygirlik motoru rahatça hızlandırıyor ancak çok düşük orana sahip son vitesi otoyollarda sakin bir sürüş sunamıyordu.

Lotus otomobil üretmeye 1952 yılında başladı. ilk beş yıl sadece yarış otomobilleri ürettikten sonra ilk yol otomobili Elite'i Ekim 1957'de üretti. Güzel gövdeli Elite Le Mans 24 Saat yarışlarında, kendi sınıfında 1959-64 arasında birincilikler aldı. Elite rakipleri arasında ne en güçlüsü ne de en güveniliri idi, ve Lotus artık sonraki model Elan'ın daha gelişmiş olmasını istiyordu.

Elan için burulma dayanımı yüksek çelik bir şase geliştirildi ve önde çift salıncaklı amortisörler, arkada ise MacPherson tipi alttan salıncaklı amortisörler kullanıldı. Aktarma organında sarsıntıyı ve şanzıman titreşimlerini emmek için lastik maddeler kullanıldı. Frenler 4 lastikte de diskti.

Formula Junior yarışlarında Ford motoru kullanan Lotus dereceler almaya başlayınca, dev otomobil üreticisi tarafından fark edildi. Ford, motor arayışı içinde olan Lotus'a uygun bir teklifte bulunarak, yeni bir anlaşma yaptı. Ford motoru kullanan Lotus 23 modeli, 1962 Mayısında Almanya'daki zorlu Nurburgring 1000 km. yarışında, yağmurlu bir günde geride bıraktığı daha güçlü motorlara sahip rakiplerini şaşkına çevirdi.

Bu başarıların ardından Elan modeli lanse edildi. 1964 yılında Elan S2 modeli satışa sunulduğunda, elektrikli camlara, ahşap göğse, daha büyük frenlere sahipti ve daha rafineydi. Bir sonraki sene, sabit tavanlı S3 satışa sunuldu ve üstü açık S2 Haziran 1966 yılına kadar satıldı. Yeni Elan S3 ve S4 1968 yılından 1973 yılına kadar 10,000 adet sattı. 1966'da özel donanım olan 115 beygirlik motoru ve 1970'lerin sonunda 126 beygirlik motor ile donatılmış Sprint modelleri satışa sunuldu.

Serinin en hızlısı Sprint modeli dört vitesli spor şanzımanı ile 100 km/s hıza 7 saniye civarında ulaşabiliyor ve en fazla 195 km/s hız yapıyordu. Çift egzantrikli 1558 cm^3 hacmindeki motor maksimum gücünü 6500 devirde veriyordu.

Can Şaher

http://otomobil.ntvmsnbc..../inceleme-k-lotusElan.asp