bugün

limit hız sürtünmesiz ortamda geçerlidir, sürtünme varsa da formüle eklenir. Ayrıca karşılayamaz diye bir durum yok, klasik mantıkla fizik çözülmez. *
newton fiziğinin eksiklerini farketmeye başlamış birinin düşünceleridir.
sıcaklıkla molekül ilişkisi, basınç, rüzgar sürtünmesi vs gibi kavramların olmadığı bir formüldür bu. tamamen teorik. zaten formül açıklanırken de özellikle belirtilir sürtünmesiz ortam diye.
bir yağmur damlasının havada asılı durduğunu düşün. o sırada herhangi bir hava direnci yoktur damlaya karşı. ha tabiki havanın rüzgarsız olduğunu düşünelim. neyse yağmur damlasının 10km/sa hızla aşşağı süzüldüğünü düşünelim birde. yağmur damlasının belirli bir hızı olduğu için şuanda havada aşşağı inerken hava taneciklerine yavaşça çarpmaktadır. yağmur damlası hızlandıkça hava direnci de yavaşça artar.
şimdi elimizde giderek hızlanan bir su damlasıyla bu su damlasının hızına bağlı olarak artan bir hava sürtünmesi var. bu yağmur damlası ne zaman limit hıza ulaşacak peki ?
limit hız dediğimiz olay yağmurun maksimum hızıdır yani daha fazla hızlanamadığı durumdur. hızlanmamızı sağlayan şey ivmemizdir burda sıkıntımız yok.e ozaman ivmemiz olmassa eğer bizim hızımızda sabit kalır. serbest düşme hareketinde yağmur damlsının ivmesi yer çekimi olacağına göre ve bu harekete karşıt tek kuvvet hava sürtünmesi olduğuna göre, hava sürtünmesinin yağmurun ağırlığına eşit olduğu anda yağmur damlası limit hızına ulaşmış olur. hava direncinin hesabı da 1/2*d*v^2 gibi birşeydi bunun su damlası ağırlığına eşit olduğu durumdan hızımızı bulabilirz 1/2*d*v^2 = mg
not: Uzun süredir fizik dersi görmüyorum hatam varsa affola kendim yorum yaptım ve hava direnci formülüne internetten baktım .