bugün

kuvvetler ilişkisine göre hükümet sistemleri temel olarak ikiye ayrılır; kuvvetler birliğine göre ve kuvvetler ayrılığına göre hükümet sistemleri.

kuvvetler birliğine göre hükümet sistemleri kuvvetlerin yasamada ya da yürütmede toplanması olarak ikiye ayrılır. kuvvetlerin yasamada toplanması, yasama ve yürütme iktidarlarının halk tarafından demokratik usullere göre yasama meclisinde toplanmasıdır. Fransa'da konvansiyonel hükümet döneminde, 1793, 1848 ve 1871 anayasalarında benimsenmiştir. Türkiye'de ise 1921 anayasasında saf, 1924 anayasasında ise kısmen benimsenmiştir. kuvvetlerin yürütmede toplanması ise mutlak monarşik ve dikta yönetimlerinde görülür.

kuvvetler ayrılığına göre hükümet sistemleri ise sert kuvvetler ayrılığı ve yumuşak kuvvetler ayrılığı olarak ikiye ayrılır. sert kuvvetler ayrılığında yasama ve yürütme iktidarları arasında hem organik hem de fonksiyonel olarak kesin şekilde ayrıdırlar. abd başkanlık sistemi bu hükümet sistemine örnek teşkil eder. yumuşak kuvvetler ayrılığına dayanan hükümet sisteminde ise yasama ve yürütme arasında dengeli ve işbirliğine dayanan bir ilişki vardır.