bugün

yüklü atomaltı parçacıklar arasındaki elektromanyetik ilişkiyi inceleyen görelikli bir kuvantum kuramı.
kısaca "ked", atomu oluşturan yüklü parçacıklar arasındaki elektromanyetik ilişkiyi inceleyen bir kuramdır. klasik elektrodinamik, makro kozmosta gerçekleşen elektriklenme ve mıknatıslanma olaylarının birbirleri arasındaki ilişkiyi, birbirleriyle etkileşimlerini ve sonuçlarını ele alan bir tanım iken, ked bunun mikro kozmosta yani atomaltı seviyelerdeki versiyonudur diyebiliriz.

kısaca tanımını yaptıktan sonra bunu böyle bırakmak olmaz. çünkü kendisi aynı zamanda bir richard feynman kitabıdır. orijinal ismi "QED: The Strange Theory of Light and Matter" olup türkçe'ye "kedi: ışık ve maddenin kuramı" olarak çevrilmiştir. eğer ingilizceniz iyi ise orijinal versiyonunu okumanızı tavsiye ederim. yoksa sıkıntı değil türkçe'si de gayet açıklayıcı bir dille anlatılmış. son olarak şunu da söylemeden geçmek olmaz ki kitap, okuyucusunu tamamen sıfır temelli olarak ele almayıp belli bir seviyede bir bilgi birikimini de gerektiriyor. yani basit bir örnek verecek olursak kesinlikle bir "zamanın kısa tarihi" değil demek pek de yanlış olmaz.
Bildiğimiz tüm makineler klasik elektromanyetizma kurallarına, denklemlerine göre icat edilmiştir.

Eğer görecek olursak (inşallah görürüz) kuantum elektromanyetizma ile neler görürüz neler.

Kuantum elektromanyetizmasında alanlara hükmedebilme gibi bir olanak olursa, böyle bir keşif olursa dünya nerelere gider düşünemiyorum bile. Klasik elektromabyetizma da bile ufak bir alan sayesinde tüm makineler çalışabilme yeteneği gösteriyorlar.