bugün

ulusal ekonominin özellikle gumruk tarifeleri vasıtasıyla dış dünya kaynaklı (kuresel) rekabet ortamından etkilenmesini önlemek amaçlı anlayıştır.

genel anlamda, yeni yeni gelişmekte, palazlanmakta olan işletmelerin(infant industry) rekabet edebilirliğinin olmadığı savından hareketle devlet tarafından himaye altına alınmasıyla gerçekleştirilir.

turkiye'de de 1929 buyuk dunya buhrani'ndan, ozalizmin hüküm sürmeye başladığı yıllara değin (istisnalara girmezsek) fiilen uygulanmıştır.

cok ulkeli sirketleri(kısaca, çüş) arkasına alan dunya ticaret orgutu'nün en kıl kaptığı durum olarak giderek tarihin tozlu sayfalarına doğru sürüklenmektedir.

ancak, gelismekte olan ulkeler (developing countries) buna isyan ederek şimdinin gelismis ulkelerinin tarihlerini örnek göstermektedir.

hakikaten de bu agir abilerin içinde, ingiltere'sinden, hollanda'sına korumaci politikalar uygulamamış ülke yok gibidir.
Ulusalcılığın, yerli ve millicilerin olmazsa olmaz savunlarından biri.

O korumacilik osmanlı imparatorluğunda "aman hattatlar işlerini kaybetmesin" mantığıyla matbaanın bu topraklara girişini 300 yıl geciktirmiştir. Bu sadece bir örnek.