bugün

(bkz: zabıtalar için açılan başlıklar)

evet, adres verip sözlükteki zabıta yazarlara yardımcı olunmalıdır.

Eskişehir' de korsan kitapçı göremedim ama ara sıra adalar ziraat bankası bankamatiğin orada oluyorlar. Ya da migros. Gidin yakalayın.
istanbul'da yasiyorsaniz korsana gerek yoktur. Aslihan pasajinda ikinci el bulamayacaginiz kitap yok gibi. Fiyatlar da cok uygun.
Akmar'a gidilip 2. El alınabilir.

Orjinal kitaplar da daha ucuz orda.
ihbar edilmesi gereken adreslerdir. korsana hayır. azcık zahmet edip, ararsanız ikinci elini daha ucuza alabilirsiniz.
ankara da korsan olgunlar da ikinci el adilhan da satılır. adilhan daha güvenilir ve hemen hemen her türlü kitabın bulunabileceği bir çarşıdır. zafer çarşısı da kısmen bu gruba girer.
zor bulunan, en şahane, tarih kokan ve eski sahiplerinden izler taşıyan muhteşem kitapları içinde barındıran sahaflardan tamamen ayrı tutulması gereken kitap satan dükkanlardır.
sahaf derseniz beyoğlunda büyükparmakkapı sokakta en iyilerini bulabilirsiniz.
bir kitabın fiyatı 15 tl. olsun ve bundan 2000 tane basılsın mesela.

burada 30000 tl.' lik bir ciro çıkar ortaya. bu 30000 tl.' nin %18' i kdv + %10 yazara telif + %30 kitapçı karı (ki hiçbir kitapçı bu kadar karla satamaz d&r gibi yerler hariç, indirim yapar) topladığında %48 yapar. yayın evine ne kaldı? %52 dikkat et şimdi; bu %52 yayınevi karı değil 30000 tl.' den yayınevine kalan ciro. yani bu %52 (15600 tl) içinde reklam+tasarım ücreti+kapak fotoğrafı telifi+baskı maliyeti ve şu an hatırlayamadığım bazı ufak maliyetler de var. onları da düşünce bir kitaptan yayınevine kalan kar %15 civarıdır. yani fiyatı 15 tl olan kitap 2000 adet satarsa yayınevi 4500 tl kar eder.

şimdi siz herkes coelho gibi satıyor zannediyorsanız evet yayınevleri iyi paralar kazanır kitaptan, yalnız bazı kitaplar 2. baskıyı bile yapmazlar ki her baskı 1000 adettir genelde. elinde kalan her kitap sana zarardır. işte can yayınları gibi edebiyata değer veren, kitabı bir meta olarak görmeyen bir yayınevinin bile coelho reklamı yapması, coelho' ya verdiği değerden ziyade edebi yönden çok değerli olduğu halde çok satmayan kitapları basabilmek için gerekli maddi kaynağı sağlayabilmek içindir. o çok satan kitaplar sayesinde kaliteli yayınevleri, inandıkları değerler uğruna kaliteli kitapları basabilirler satmayacaklarını bile bile.

korsan, sadece çok satanları basar. dolayısıyla korsan kitap, yayınevlerinin gelir kapısı olan ve edebiyatın gelişmesini ya da en azından olduğu yerde kalmasını sağlayan bestseller kitapların satışını düşürür. iş bankası kültür, yky gibi yayınevleri, isimlerinden anlaşılacağı üzere sosyal sorumluluk projesi kapsamında banka destekli yayınevleri olduğundan yani zaten maddi bir kaygıyla bu işi yapmadıklarından nispeten korsan ile baş edebilirler; ama can, metis, iletişim gibi bu işi gerçekten manevi duygularla yapan, edebiyata hizmet eden yayınevleridir asıl korsandan zarar görenler.

bu açıklamaya çalıştığım nedenlerden dolayı bu korsan kitapçı adreslerindne uzak durulmalı ve buradaki adamlar gerekli yerlere ihbar edilmelidir. zaten bu korsancılar ortadan kalktığında ve türk insanının kitap okuma alışkanlığı ve kitap kültürü arttığında kitap fiyatları düşecektir. ama tabii asla korsan seviyesine de inemez, bu mümkün değil. çünkü yukarıda da bahsettiğim üzere kitabın basımının belli bir maliyeti ve bir kitabın yazar tarafından yazılıp kitapçı rafına gelene kadar geçen süreçte o kitaptan ekmek yiyen sayısız adam var. dolayısıyla o maliyetlerin altına düşmez fiyat ama korsancının tek maliyeti kitap basımı. reklam nasıl olsa onun adına yayınevi tarafından yapılıyor çünkü, vergi yok, satamama kaygısı yok (zaten bestseller basıyor), herhangi bir masrafı yok baskı masrafından başka, telif ücretleri vs. yok, emek de yok. bu şartlar altında korsan zaten ucuz değil pahalıdır. 100 sayfa kitabı basmanın maliyeti 1 tl filandır çünkü ve adam o 1 tl' ye mal ettiği kitabı sana 5 katına satıyor. yüzde %400 kar ediyor. bırakın bu oranı, orjinal bir yayın üzerinden %50 kar eden yoktur o zincirin içerisinde.

işte tüm bu nedenlerden dolayı edebiyata değer veren yayınevleri bile bazen o kadar da edebi olmayan kitapları, yazarları övmekte, sosyal medyada onların reklamını yapmaktadır.
Lüzumsuz adreslerdir. istanbul'da yaşıyorsanız akmar pasajında istediğiniz kitabı çok uygun fiyata bulabilirsiniz. Hatta kadıköy'de hemen her kitapçı/kitabevinde şu sıralar acayip indirimler ve kampanyalar mevcut. Öyle ki 5 liraya 300 - 500 sayfalık orijinal eserlere sahip olabiliyorsunuz.