bugün

Kleptomaninin toplumdaki yaygınlığının en az %0.38-%0.6 olduğu tahmin ediliyor. “Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür, kadın/erkek oranı 3/1’dir”

Psikolog Cansu Yurtseven, kleptomanisi olan bireylerin, genellikle çaldıkları nesnelerin parasını ödeyebilecek durumda olduğunu anımsatıyor:

Eylem gerçekleştirilmeden önce gittikçe artan gerginlik, eylemi takiben haz ve gerginlikte azalma belirgindir.

Yurtseven'e göre: Eylem sonrasında suçluluk hissi, vicdan azabı ve depresyon olabilir. Çalma planlanmaz ve işin içinde başka kişiler yoktur. Birçok defa tutuklanmak nedeniyle acı çekmiş ya da gururları incinmiş de olsa kleptomanisi olan kişiler eylem anında yakalanıp tuklanabilecekleri olasılığını düşünmezler.

Kleptomanlar hırsızlık sonrasında suçluluk ve kaygı hissedebilirler, ancak öfke ve intikam alma isteği yoktur. Bu kişiler nadiren sorunlarını arkadaşlarına ya da ailelerine açarlar, genellikle gizlerler. Çalma dürtüsüne karşı koymak için bu duygunun ortaya çıkabileceği yerlerden kaçınır ya da alışverişe çıkmaktan tamamen vazgeçebilirler ve bu da toplumdan uzaklaşmaya neden olabilir.

görsel

Winona Ryder, bir mağazadan 5 bin 500 dolarlık kıyafet ve takı çalarken yakalanması üzerine gözaltına alınmış, davası 2002'de düşmüştü.

"30 yaşın altında en çok kazanan oyuncular" listesine giren Megan Fox bir dükkandan şapka çalmış, güvenlik kameralarına yakalanmıştı.

Ünlü şarkıcı Britney Spears bir mağazadan peruk çaldığı ortaya çıkmıştı.

Bai Ling, bir benzinciden pil çalarken yakalanırken Margot Robbie ise kaldığı otel odasından tuvalet kağıdı ve havlu çaldığının ortaya çıkması sonucu adı kleptomani ile yan yana gelen ünlü isimlerden biri olmuştu.