bugün

1898 yılında, abd'nin minnesota eyaletindeki kensington isimli bir kasaba yakınlarında Olof öhman isimli isveç asıllı amerikalı çiftçi tarafından bulunan taştır. gerçek mi, sahte mi olduğu halen tartışma konusudur.

öhman'ın küçük oğlu, taş üzerindeki yazıları görünce, öhman bir kızılderili kitabesi bulduğunu düşünmüştür. taşın üzerinde iskandinav runik alfabesiyle şöyle yazmaktadır:

ön yüzünde:

"8 goth(isveçli) ve 22 norveçli, vinland'dan batıya doğtu bir keşif gezisine çıktık. bu taştan bir günlük mesafede, kuzeyde iki çadırla kamp kurduk. bir gün balık tutmaya gitmiştik. döndüğümüzde 10 adamımızı kanlar içinde ölü bulduk. kutsal bakire meryem bizi kötülüklerden korusun."

yan tarafında:

"buradan 14 günlük mesafede, deniz kenarında 10 adamımızı gemilerimize göz kulak olmaları için bıraktık. Sene 1362."

taş üzerinde yapılan fiziksel incelemeler sonucu, taşın mevcut duruma gelebilmesi için en az 50-200 yıl arasında bir süre toprak altında kalması gerektiği söylenmiştir. Bu açıklama, taşın gerçekliğini savunanlarca en büyük delil olarak gösterilir.

diğer yandan dilbilimciler, taşlardaki yazılarda kullanılan bazı harflerin 14. yüzyıl nordik alfabesinde kullanımına rastlanılmadığını söylerler. bu iddialar da taşın sahte olduğunu savunanlarca en büyük delil kabul edilir.

taşın sahte olduğunu iddia edenler, taşın, kendisi de isveç asıllı olan olaf öhman tarafından yapıldığını idda ederler. ancak öhman'ın hayattayken bu taş üzerinden kar etmeye yönelik bir girişimi olmaması düşündürücüdür.

2004 yılında, taşın gerçekliğini ve sahteliğini savunan dilbilimciler tarafından yapılan ortak bir beyanda, taş ile ilgili kesin bir kanıya varmak için araştırmalara devam edilmesi gerektiği söylenmiştir.

kensington taşı, hal-i hazırda minnesota'nın alexandria kentindeki runestone museum'da sergilenmektedir.

ayrıca:

(bkz: leif erikson)