bugün

ilk olarak almanya'da iki alkoliğin sorunlarını birbirleriyle paylaşmasıyla ortaya çıkan, sonrasında ise tüm dünyaya yayılmış, kişi sayısı grubun nitelik ve niceliğine göre değişebilen gruplardır. gruptaki insanlar, sorunlarını (ki bu sorunların ortak ya da benzer sorunlar olması gerekir.) gruptaki diğer insanlara anlatarak yardım ve destek bulmayı hedefler. sorunlar tam olarak çözülemese bile, katılımcıların iletişim ile psikolojik rehabilitasyon alması amaçlanır, grubun tamamının aktif olması istenir. ortamda sorunla ilgili uzman değil, yönlendirici kişi bulunur. örnek verecek olursak; engelli insanların grupları, uyuşturucuyu bırakma grupları, alkolü bırakma grupları, bir çok farklı hastalığa yakalanmış insanların oluşturduğu gruplar...

türkiye'de örneği az görülüp, gelişmiş ülkelerde ise sosyal devlet tarafından da açıldığı için sayısı daha fazla olan gruplardır. amerikan yabancı filmlerinde örneğine sıkça rastlayabiliriz. bir örnek verelim. kanser hastası birey konuşmaya başlar, yaşadığı sıkıntıları ve çektiği zorlukları, hastalığının onun hayatı üzerindeki etkisini, diğer insanların kendisine yaklaşım şeklini... anlatır. aynı sorun üzerine kurulmuş gruptaki diğer insanlar da ona psikolojik destek verir. birey konuşmasını bitirdikten sonra gruptaki diğer insanlar ona "teşekkürler frank" şeklinde hitap eder ve ardından başka bir bireye geçilir.

ayrıca iletişim tipi yukarıda verilen örnektekinden farklı olabilir, yani bir kişi tüm gruba değil de herkesin birbiriyle serbest olarak iletişime geçtiği bir ortam da yaratılabilir.