bugün

Soranlara olumsuz dersiniz kim bilecek?

“isterseniz “ölülerin dirilmesi” dışında darbenin Gülen için kerametlerine bakalım…
Fethullah Gülen, 12 Eylül’de ölülerin bile “evet” oyu kullanmasını istedi. Cemaat de 12 Eylül darbesinde yaşanan acılar üzerinden uzun süredir referandumda “evet” kampanyası yürütüyor. “Hayır” oyu kullanacakları “12 Eylül yandaşı” olmakla suçluyor.

Peki, 12 Eylül Fethullah Gülen için nasıl geçti?

isterseniz “ölülerin dirilmesi” dışında darbenin Gülen için kerametlerine bakalım…

iKBAL DÖNEMi GELiYOR

10 Ağustos 1980…

Fethullah Gülen Bursa’da verdiği vaazda şunları söylüyordu:

“Aziz Müslüman, muhteşem şafak çoktan açmıştır. O şafağın horozları çoktan ötmeye başlamıştır. Filizler çoktan çıkmıştır. Burcu burcu Hazreti Muhammed kokusu bir baştan bir başa Anadolu’yu, islam aleminin son karakolunu, Mehmetçik’in canını dişine takıp beklediği karakolu çoktan almıştır. Ben ve emsallerim belki bunu göremeyeceğiz, fakat içinizde binlerce insan göklerin nur akar olduğunu görecek.”

Gülen’in darbeye bir ay kala yaptığı bu konuşma ilginç değil mi?

5 Eylül 1980…

Darbenin sadece bir hafta öncesi. Fethullah Gülen, 1976’dan beri bulunduğu Bornova’da son vaazını o gün verdi. Gülen’i camide dinleyen 24 Ocak kararlarının mimarı, dönemin en yüksek bürokratı Turgut Özal idi. Fethullah Gülen, Özal’a o gün Türkiye’de yaşanan çatışmalara rağmen güzel günlerin yakın olduğunu söylüyordu.

Darbeden kısa bir süre önce…

Gazeteci Faruk Mercan’a anlattığına göre Fethullah Gülen bir binanın terasında oturuyor. Yıldız, hilal şeklindeki ayın önünde durmuş durumdaydı. Gülen bu durumu şu şekilde yorumluyordu: “Ay ve yıldız ne zaman bu şekle bürünse Türk dünyası için ikbal dönemi başlıyordu. Gökyüzünde bu manzara, ihtilal karanlığına sürüklenen Türkiye için büyük bir ümit ışığıydı”.

11 Eylül 1980…

Darbenin bir gün öncesi. O gün Fethullah Gülen’in 2 ziyaretçisi vardı. Biri cemaatin dinlerarası diyalog çalışmalarının önemli isimlerinden Suat Yıldırım. Yıldırım, Kur’an mealine Tevrat ve incil’den bölümler ekleyerek tartışma yaratmıştı. Diğer ziyaretçi Sızıntı dergisi yazarı ve cemaatin sonraki yıllarda açacağı Erkul Kolejleri’nin sahibi Dr. ibrahim Erkul’du. Gülen’in anlattığına göre konukları o gün darbe olacağını haber verdiler. Gülen 20 günlük rapor aldı.

CEMAAT SiLAHLANACAK MIYDI

12 Eylül 1980…

Darbenin ardından Sıkıyönetim Komutanlığı, Fethullah Gülen’i gözaltına almaya geldi ancak Gülen evde bulunamadı. Bunun üzerine hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Darbenin ilk günlerinde Gülen önce Isparta’ya geçti. Sızıntı Dergisi için yazdığı artık herkesçe bilinen “Son Karakol” yazısını burada yazdı: “Ve işte şimdi, binbir ümit ve sevinç içinde, asırlık bekleyişin tulûu saydığımız, bu son dirilişi, son karakolun varlık ve bekâsına alâmet sayıyor; ümidimizin tükendiği yerde, Hızır gibi imdadımıza yetişen Mehmetçiğe, istihâlelerin son kertesine varabilmesi dileğimizi arz ediyoruz.”

Fethullah Gülen 12 Eylül darbesini açıkça destekledi. Gülen ile görüşerek yakın zamanda hayatını yazan Faruk Mercan bunu şöyle anlattı: “Gülen, Türk gençliğini ‘soysuzlaştırma’ ve ona ‘canavarlık aşılama’ girişimleri karşısında millet olarak sessiz kalındığını hatırlattı. Gülen’e göre oynanan oyunun gerçek yüzünü ve vahşetini ilk sezen, ‘Son Karakol’un kahraman bekçileri olarak askerler oldu. Demokratik sistem pahasına da olsa, emir komuta zinciri içinde bir ihtilalle duruma el koyarak komünist bir ihtilale ‘dur’ demişlerdi.”

Ne kadar ilginç değil mi? Oysa bugün cemaat, açıkça destek verdiği 12 Eylül’ün edebiyatını yayın organlarında ne kadar sık yapıyor. Üstelik “canavarlık” “soysuzlaşma” diye söz ettiği eski solcularla beraber…

Peki, Fethullah Gülen silaha sarılmayı düşündü mü?

Cevabı yine Mercan’ın kitabından Gülen’in kendi ifadeleriyle verelim: “Eğer Silahlı Kuvvetler halletmeseydi, durum kendiliğinden milletin silaha karşı silah kullanması noktasına gelecekti. Çünkü Türk halkı böyle komünist bir ihtilale karşı direnmese, o takdirde ortada ‘Müslüman Türkiye’ diye bir şey kalmayacaktı.”

DARBECiLER CENNETLiK

Fethullah Gülen, 12 Eylül’ü desteklemekle kalmıyor, eğer gerçekleşmese Müslüman Türkiye’yi kurtarmak için silaha sarılmaktan söz ediyor. Yoksa cemaat, darbe ortamı oluşturmak için silahlı eylemler mi yapacaktı? Senaryo biraz tanıdık gelmiyor mu?

Fethullah Gülen’in 12 Eylül’e bakışını yine aynı kitapla okuyalım: “Demokratik sistemi tahrip etmek gibi bir dezavantajına rağmen, 12 Eylül’ün Türk toplumunu silkelediğini vurguluyor. Çünkü 12 Eylül Türkiye’nin tamamen komünist bir blokun bir uydusu haline gelmesi oyununu bozdu. Öte yandan imam hatip okullarının yaygınlaşması ve okullara mecburi din dersleri konulmasıyla Türk gençliği, içine sürüklenmiş olduğu inanç boşluğundan bir ölçüde de olsa kurtuldu. Gülen, din derslerinin anayasaya öylesine önem veriyordu ki, ‘ihtilalciler, cumhuriyet hükümetlerinin yapamadığı bir işi yaptı’ diyordu. Bu tarihi bir yanılgıyı düzeltme çabasıydı ve bir insanı tek başına cennete götürecek kadar önemli bir olaydı.”

Fethullah Gülen, 12 Eylül darbesinin Türk toplumunu silkelediğini, sosyalizmden dinselliğe başvurarak uzaklaştırdığını söylüyor. Gülen’e göre sadece bu nedenlerle bile darbeciler cennete gidecek.

DARBENiN BAKANI CEMAATÇi

ilginçtir darbe yönetiminin başında bulunan Kenan Evren’in bacanağı Yakup Hacıhabiboğlu cemaate yakın bir isimdi. Habiboğlu, 12 Eylül’ün hemen ardından Fethullah Gülen’in vaaz kasetlerini Evren’e götürüyor, ona dinletiyordu.

Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcı Tuğgeneral Hasan Sağlam da Fethullah Gülen’e yakındı. Gülen’in anlatımına göre Sağlam, o yıllarda Fethullah Gülen’i koruyordu. Şaşırtıcı bir başka gelişme ise Gülen’e yakın Hasan Sağlam’ın darbeden bir hafta sonra darbe hükümetinin Milli Eğitim Bakanı olmasıydı. Fethullah Gülen kolej açma atılımını Korgeneral Hasan Sağlam’ın bakanlığı döneminde yaptı. 1983 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı görevini yapan Sağlam 1986 yılından itibaren tam 16 yıl boyunca, ölünceye kadar ilim Yayma Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı. Gülen’in de üyesi olduğu Komünizmle Mücadele Dernekleri’nden gelen kadroların kurduğu ilim Yayma Cemiyeti ile imam Hatipler’in yaygınlaşması, eğitimin dinselleşmesi için çalıştı.

GÜLEN YAKALANAMIYOR!

Fethullah Gülen, Isparta’dan Kemal Erimez’in istanbul’da ayarladığı bir eve geçmek için yola çıktı. istanbul’da ünlü bir işadamının Boğaz’daki evinde üç gün kaldı. Ardından izmir’e doğru yola çıktı.

7 Ekim 1980…

Darbenin 25 gün sonrası. Gülen, izmir’e giderken Bursa Nilüfer’de Mehmet Ali Şengül’le beraber gecelemeye karar verdi.

Bugün Şengül, Fethullah Gülen adına dinlerarası diyalog çalışmalarını yürüten isimlerden biriydi.



Sağda Mehmet Ali Şengül, dinlerarası diyalog çalışmaları için Avustralya’da...

O gün kaldıkları evin kapısı çaldı. Gelen Jandarma Yüzbaşı Cengiz Basmaz ve sıkıyönetim emrindeki Bursa Emniyeti Siyasi Şube Müdürü idi. Hakkında arama kararı olmasına rağmen Yüzbaşı Basmaz, Fethullah Gülen’i serbest bıraktı. Basmaz, Gülen’e “güle güle gidin hocam” dedi.

Gülen izmir’de birkaç gün kaldıktan sonra Ankara’ya geçti. Ankara’daki evi Kemal Erimez ayarlamıştı. Erimez, cemaatin Orta Asya’da okullarını kuran önemli isimlerinden biriydi.

Fethullah Gülen, Ankara’da Diyanet işleri Başkanı Tayyar Altıkulaç ile görüştü. ilginç bir ayrıntı ise Altıkulaç’ın AKP’nin kurucu ve ilk dönem milletvekili olmasıydı. Yeniçağ yazarı Sabahattin Önkibar’ın ifadesine göre Başbakan Erdoğan’ın parti kurma isteğini Altıkulaç, yakın olduğu Kenan Evren’e aktarmış, ondan askerlerle aralarının düzelmesi için aracı olmalarını istemişti.

Altıkulaç ile görüşmesinin ardından “aranan” Gülen’in tayini Çanakkale merkeze çıktı. 20 Mart 1981 günü Gülen devlet memurluğundan istifa etti. Tekrar istanbul’a geldi.

Fethullah Gülen, Kenan Evren’in dershane yerine özel okulların açılması tavsiyesine uyarak kolej açmaya başladı. izmir Bozyaka Öğrenci Yurdu, 1982 yılında Yamanlar Koleji’ne dönüşürken, istanbul’da Fatih Koleji, Bursa’da Nilüfer Koleji açıldı. 1983 yılında ise Ankara’da Samanyolu Koleji açıldı. Hala “aranan” Fethullah Gülen, buna rağmen kolejleri ardı ardına açmaya devam etti.

Gülen o yıllarda “aranmasına rağmen” Tüm Türkiye’de rahatça dolaşıyordu. Birgün izmir’den istanbul’a gelirken istanbul girişinde aramaya takılan Gülen’e aramayı yapan subay kimliğini geri vererek “buyurun gidebilirsiniz” diyordu.

istanbul’da 1983’te Gülen’in kaldığı eve yeni bir baskın oldu. Ancak eve gelen ekip Gülen evde olduğu halde bulamadı!

Gülen o yıllarda sık sık asker ziyareti de yapıyordu. Ancak buna rağmen 1986 yılına kadar yakalanamıyordu!

Ta ki 1986 yılının 12 Ocak günü Burdur’da bir asker ziyaretine gidene kadar. O gün Fethullah Gülen, hakkında izmir emniyeti tarafından verilen arama kararı nedeniyle Burdur Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Turgut Özal’ın devreye girmesiyle bir gün içinde serbest bırakıldı. izmir Emniyet Müdürü Ahmet Karakurt, Gülen hakkında arama kararı olmadığını söylüyordu.

12 Eylül’de büyük acıların hikayesini referandum sürecinde günlerce dinlediğimiz cemaatin en önemli ismi için 12 Eylül darbesi, o gece Burdur Emniyeti’nde geçen birkaç saatten ibaretti. Belki de bu nedenledir ki cemaatin her gün yayınlarına çıkardığı 12 Eylül mağdurlarının içinde Gülen cemaatinden kimse yoktu.

Barış Terkoğlu”

http://www.gaziantephaber...dinledi-haberi-12327.html
uzun hikaye yazsan kimse okumaz

kısası,

feto da, keman paşası da aynı merkezin adamıydı.