bugün

yurdumda öss sınavı sonucunda bir fakülteye yerleşememis hemen her ögrencinin kurdugu cümledir..hepsi kazanmıstır istisnasız..kazanamayan yoktur ülkemizde..zaten üniversiteler de her sene sınava giren ögrenci sayısı kadar ögrenci alıyorlardır..bu nedenle tekrar hazırlananlar yüzünden cogu bölümde ögrenci acıkları vardır..

bunu söyleyen insana bir sey de denilemez..simdi adam 360 almıstır bogazici end. müh. istiyordur girememistir bi de sorarım göt olurum korkusuyla meraklı fazla üzerine gitmez ögrencinin.. hem de ne geregi vardır?? düsene vurulmaz..
aslında haklı bir söz olmasına rağmen haksızca herkes tarafından kullanıldığı için sınava girip de kazanamayan öğrencilerin söylediği klasik bir bahane izlenimi vermektedir.

şöyle ki,

öss'de amacınız tıp fakültesini kazanmaktır.Diyelim en az 350 puan almanız gerekiyor ve siz 349 aldınız,yerleşemediniz.halbuki puanınız mühendisliklere ve daha bir sürü bölüme yetiyor; ama siz illa ki tıp diye tutturuyor bir dahaki seneye yeniden denemeyi kafanıza koyuyorsunuz.diğer tarafta komşunuzun kızı bilmem hangi cehennemin ne idüğü belirsiz bir bölümünü kazanmış.belki 275-280 puanı ancak denk getirebilmiş.ancak öss'den bihaber olan amcalar,teyzeler ve tüm komşular arasında bu komşu kızı ile bir kefeye konma talihsizliğini yaşarsınız. o "kazanmış" tır ve kapasitelidir, siz "kazanamamışsınız"dır ve dolayısıyla başarısızsınızdır.bunu konu hakkında en ufak bir bilgisi olmayan birine açıklama uğraşı boşunadır.onlarda o kadar kapasite olmadığından anlamazlar.

aslında bunun başımıza gelme sebebi, öss'de hiçbir varlık gösteremeyen; ama yine de "ben kazanamadım" deme cesaretini gösteremeyen kimselerin "kazandım da istediğim yer tutmadı" maskesine sığınmaları.herkes aynı şeyi söyleyince, siz doğruyu dahi söyleseniz insanların nazarında değeri olmuyor.

şu öss ne kadar gereksiz bir sınama aracı.at gibi koşturdular bizi.bir de öss'de istediğimiz yeri kazanamayınca az aptal damgaları yemedik.sonra en iyi yerlere yerleşince bir sene önce aptal diyenler, nerelerine konduracaklarını bilemediler.ilginç be dostum!
üç çeşit öğrencinin kullandığı cümledir. ilki başarısızdır kazanamıştır ancak küçük düşmeme adına kullanmıştır. ikincisi Sınavı kazanmıştır ancak istediği şehir ve okul gelmemiştir. diğeri ise gerçekten sınavı kazanmıştır ancak çok fazla problemi vardır* ve yaşadığı memlekete uzak yerlerde okuma imkanı yoktur.
Zavallının içinde daha ne cümleler düğümlenir kalır.Halbuki o istanbul istemiştir bölümünden memnundur kazanmıştır tabi ama tam olmamıştır işte.Komşu teyze şukufeye anlatamaz ki derdini.Bu klişe cümleyle geçiştirilir şukufe teyze ve türevleri.
kazanamadımın komşucası, ailecesi. klişeye gerek yoktur.
(bkz: kazandım ama yerleşemedim)
dünyadaki en büyük yalanlardan bir tanesidir.
"kazandım da boktan bir yer geldi"nin değişik bir versiyonudur.
(bkz: karamanoğlu mehmet bey üniversitesi)
ülkemizde sınav sistemini en iyi özetleyen ve bu cümleyi kuran kişiye tebessüm etmemizi sağlayan cümle.