bugün

Birinci Dünya Savaşı koşulları nedeniyle çalışma hayatında daha etkin bir rol alan Türk kadınları, kadın hakları söylemini geliştirmeye bu dönemde de devam etmişler ve aynı zamanda Milli Mücadelenin seyrinde savaşın içinde yer alarak önemli roller üstlenmişlerdir.

Milli Mücadele sonrasında oluşan Türk siyasal yapısı içinde kadınlar da etkinliklerini hissettirmeye başlamışlardır. Bu doğrultuda 1923 yılı Haziran ayında Kadınlar Halk Fırkası adıyla Nezihe Muhittin Hanım önderliğinde kurulan partinin programı ve beyannamesi hükümete sunulmuş ancak kabul görmemesi üzerine bu oluşum 1924 yılında Türk Kadınlar Birliği adı ile dernek haline getirilmiştir.

ek olarak; Daha sonra 1927 ve 1929 yıllarında Türk Kadınlar Birliği'nin kadınların siyasal süreçte yer almalarını sağlamak üzere bazı girişimleri olmuş ve 1929 yılında Türkiye'yi temsilen Efzayiş Suat Hanım Beynelmilel Kadınlar Kongresine katılmıştır.

Kadının siyasal haklarını elde etme çabaları sürerken kadınların sosyal konumlarında da değişiklikler görülmeye başlanmıştır.

1927-1928 öğretim yılında karma eğitime geçilmesi, kadınların yüksek öğrenime devam etmeleri ve burada sağlık ve spor dersleri almaları, modern kıyafetlerle sokağa çıkabilmeleri ve erkeklerle farklı ortamlarda bir araya gelmeleri artık normal sayılmaya başlanmıştır.
Takdir edilesi.