bugün

günümüzde resmi ziyaretlerde, yemek sonrası uygulanan protokol kurallarından biri olmasının yanı sıra kökeni çok eskilere dayanan bir gelenektir.

eskiden ilkel kabileler arasında barış yaparken, kabile reisleri birbirlerinin kanını bir kadehe koyup, artık ben senin dostunum, seni öldürmeyeceğim anlamında bir dostluk, güven mesajı verilir. tabi ki bu karşılıklı anlaşma ritüeli bin yıllar içinde zamanla gelişip ben ''seninle kardeşim, benden sana hiç bir zarar gelmez'' şeklinde güven verici kelimelerle sözlere dökülmüştür.

günümüzde kadehin içinde kırmızı şarap'ın olması da özellikle bunun için ilk çağlarda kullanılan kanı çağrıştırması açısından kaynaklanmaktadır..

şarapla ilgili bir diğer söylenceye göre; ortaçağ avrupasında kimi şövalyelerin içine zehir konulup, konulmadığını anlamak için kadehlerini havaya kaldırıp bakmalarıyla başladığı söylenir, sonra her iki tarafda kadehini kaldırıp zehir incelemesi yaptıktan sonra kadehlerini bir birine vurmaları sonucu karşılıklı bir güven telkin edilir.

bir başka söylenceye göre ise; kadeh kaldırmak, masa'da ki herkesin eşit olduğunu göstermek için uygulanır, böylece aynı kaptan konan içkiyi herkes içerek, hepimiz eşitiz, mesajı verilmektedir.

kadeh kaldırma geleneğinin özellikle devlet protokollerinde uygulanma sebebide, kadeh kaldırmanın devletler arası bir dostluk anlamına gelmesidir.

tarihte bu ritüeller, öldürdükleri insanların kafataslarıyla şarap içmeyi eğlence edinen eski viking(normanlar) geleneklerinden gelmektedirler.

(bkz: skol)
kadeh kaldırmak burda konuşulanlar burada kalır anlamıda taşımaktadır.
günümüzde barlarda karı kaldıramayanların fazlaca meşgul olduğu eylem...
nedense, hep içki içerken yapılan hareket. kutu kola neden kaldırılmaz, ya da ayran şişesi? belki lokantadayız, içeceğimiz gelmedi. çorba kaşıkları da kaldırılmalı. çatal, bıçak ne varsa artık. dürüm bile olabilir.
(bkz: telekinezi)
kıbleye karşı kaldırılınca pek bi sevaba girilen hede.
(bkz: toast)
(bkz: toast)
damağımızda kalmasın.

bi'tanem bu ne güzel sevmektir. gece biraz da, kafalar çekilmiş, gülümserken, içtenliğinle, şeffaflaşmışken, bu ne güzel gülmektir.
yaşamın tadı oluk oluk aksın, bırak kamaşsın, nefsin kalsın.

başın öne eğilmesin, kalbin kurumasın güzel kardeşim.
ah benim bir tanecik kardeşim.

şerefe kardeşim.
Sevgili dostum yazar sağlam garibanla beraber bir buçuk kilo rakıyı gömerken şu sırayı izlemişizdir:

1- dostluğumuza,
2- gazi paşaya,
3- ismet paşaya,
4- napolyon bonaparta,
5- von moltkeye,
6- Nihal beye.