bugün

"Senfoni ve Yaylı Kuartet'in Babası" olarak adlandırılan Avusturyalı besteci Haydn'ın, Avusturyalı çellist Joseph Franz Weigl (1740-1820) için bestelediği bu eser bestecinin yazdığı ikinci viyolonsel konçertosuyla birlikte günümüzde en çok seslendirilen Klasik Dönem viyolonsel konçertoları arasında yer almaktadır.

Şefliğini Haydn'ın yaptığı Esterhazy Saray Orkestrası'nda çellist olan Weigl için yazılan bu eser bestecinin 6,7 ve 8 numaralı senfonilerini bestelediği dönemde ortaya çıkmıştır. Haydn'ın erken dönem eserleri arasında yer alması ve Weigl'in saray orkestrasındaki tek çellist olması, konçertonun geneline hakim olan barok havayı ve eşlik eden orkestra kadrosunun neden küçük olduğunu açıklamaktadır. (Haydn'ın yazdığı "basso continuo" partisi ya orkestra dışından getirilen başka çellistler tarafından ya da Haydn tarafından org eşliği olarak çalınırdı.)

Kendinden sonraki birçok besteciye ilham olan konçertonun bölümleri şöyledir: Moderato, Adagio, Allegro molto. *
C major tonunda. 1960lı yıllara kadar notası kayıpmış, 1961de Prag da bulunmuş sonra da 2. Konçertodan bile popüler olmuş. Bestecinin en popüler ve sevilen eserlerinden birisidir. Eğer daha önceden birkaç kez dinlediyseniz kendinizi eşlik ederken bulabilirsiniz. Natalia gutman ve Akbank oda orkestrası eşliğinde dinlemiştim ilk kez Nisan 2011 de.(zaten Haziran'da orkestra son konserini yaptı hü..) kadın gözünü kapatıp çalıyordu sadece arada açıyordu, aşmıştı. Zaten sonradan öğrendim bayağı da meşhurmuş mstislav Rostropovich in ögrencisiymiş zamanında. Bu eserin Youtube da english chamber natalia gutman kaydını dinleyin, olmazsa ya da bulamazsanız da mstislav rostropovich kaydı da iş görür. 1. Ve 3. Bölümde o rococo havasıyla neşeleneceksiniz. 2. Bölüm ağırdır. Yani bildiğimiz hızlı-yavaş-hızlı konçerto formunda yazılmış.