bugün

uzun hali International Telecommunications Satellite Consortium olan, başlangıcında 11 ülke arasında imzalanan ancak kesin statüsünü 21.05.1971 tarihinde biri hükümetlerarası öteki üye devletlerin ilgili haberleşme kurumları arasında olmak üzere iki anlaşma ile kazanan uluslararası haberleşme ve iletişim örgütlenmesidir. (bkz: hüseyin pazarcı)
tokyo olimpiyat oyunlarının ilk kez naklen yayınını sağlayan eski toprak syncom 3 isimli uydunun yörüngeye oturtulmasından hemen sonra 1964 yılında abd girişimiyle uluslararası bağlantılar için uydu yoluyla tek bir haberleşme ağı sağlanmak istendi. e tabi rusya bundan daha önce uydularını yollamıştı abd boş durur mu hiç. 19 ülkenin katıldığı intelsat örgütü kuruldu. örgüte ait ilk haberleşme uydusu intelsat 1 kuzey atlantik üzerine gönderildi, "sabah kuşu" (early bird) ismiyle de ünlendi.

ama intelsat 1 haberleşme kapasitesi bakımından çok düşük. tam bir öksüz gibi, sadece aynı anda 240 telefon görüşmesi ve 1 televizyon kanalı kadar kapasitede. kıyamam lan,avanak evlat gibi, yazıktır.

ama bugün kullandığınız teknolojinin atalarından biridir intelsat 1, uzay yoluyla haberleşmenin yolunu açmıştır.
vee en önemlisi, bugün kullanılan teknolojinin en babası ise ;

" pleumeur - bodou 1" antenidir. 54 metre kadarmış boyu 340 ton ağırlığında. anten değil ayı boğan sanki. bugün artık kullanılmayan bu anten sayesindedir ki 11 temmuz 1962 günü dünya atlantik üzerinden sadece 1 saat de olsa ilk televizyon görüntülerini alabilmiştir.