bugün

abd'nin bulunduğu coğrafyaya güvenerek, yeri geldiğinde dünyanın ağzına sıçan hareketlerde bulunmasına imkan sağlayan jeopolitik durum. hele ki kuzey komşunuz kanada, güney komşunuz ise meksika gibi tıfıl devletler olursa bulunduğunuz mekandan atıp tutmak daha bir kolay olur. nasılsa iki tarafınızda da binlerce mil uzanan büyük su kütleleri vardır.

abd'nin gerek 1. dünya savaşı'nda, gerekse 2. dünya savaşı'nda gidişatı değiştiren ülke olmasına rağmen, iki savaşı da tek bir sivil kayıp vermeden sonlandırmasına olanak sağlamıştır. bu konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse, sovyetlerin 2. dünya savaşında uğradığı insan kaybı 20 milyonun üstündedir ve bu kayıpların 10 milyonunu siviller oluşturmaktadır.
tarihte abd topraklarının bir bölümünü işgal etmeye ilk ve son kez yaklaşmış olan tek devlet ise pearl harbor baskınından sonra japonya olmuştur, zira donanmasının çok büyük bir kısmını bu baskında kaybeden abd'nin kısa bir süre için de olsa, okyanusta ilerleyecek olan japon birliklerini denizde durduracak kuvvetleri bulunmamıştır.

avrupa kıtasının yüzölüçümünden daha büyük bir coğrafyaya tek başına yayılmış olması ise, doğal kaynaklara tek başına el koymasını, dolayısıyla kendini süper güç haline getiren ilk adımı atmasını sağlamıştır. ayrıca bu geniş coğrafyadaki siyasi birliği sağlamış olması ,abd'nin savaşacak milyonlarca askeri ve teknolojinin nimetlerini tek bir ordu çatısı altında toplayabilmesini sağlamıştır. kendi çıkarlarıyla uyuşmayan politikalar izleyen hükümetleri alaşağı etmek yolunda, silahlı kuvvetlerin siyasetten daha etkin bir araç olduğunun gayet de farkında olan abd, elindeki muazzam gücü gerekli gördüğü zamanlarda hunhahrca kullanmakta bir sakınca görmemektedir.

amerika'yı bugün süper güç kılan tek etken olarak ordusunu göstermek ise son derece dargörüşlülük olur. sonuçta amerika insanlık tarihindeki son imparatorluktur ve varlığını sürdürmesi de tıpkı bir haydut gibi dünya kaynaklarına el koymaktan geçer. dünya kamuoyunun sürekli tepkisini çeken işgal hareketleri, abd ekonomisinin temelini oluşturan vahşi kapitalizmin bir sonucudur. bu noktada can sıkan husus ise, amerika dünyanın herhangi bir yerine dokunabilirken, dokunulan gariplerin amerika'ya dokunduramamasıdır.
(bkz: you cant touch this)

ve son olarak sıradaki şarkı, iki okyanus arasındaki süper güç için izel'den geliyor:

denizleri aş da gel kurbanın olam