bugün

ingiliz gotik yazarı.
'bu dünya düşünenler için komedya, duyumsayanlar için trajedyadır: bu yüzden demokritos gülmüş, herakleitos ağlamıştır' aforizmasının sahibi.
1764 yilinda yayinlanan ve cogu elestirmen tarafindan ilk gotik roman olarak kabul edilen the castle of otranto, turkce'ye altikirkbes yayinlari tarafindan otranto kalesi olarak cevrilen kitabin yazari. ayni zamanda 1789 fransiz devrimi sonrasi gerceklesen teror yillarinda 'nasil ki macbeth uykuyu yok ettiyse, jakobenler de abartiyi oldurduler' diyerek isyanini dile getiren aristokrat.
the castle of otranto ile gotik edebiyatı başlatan, hieroglyphic tales ile de ingiliz edebiyatının ilk sürrealist metin örneğini veren yazardır. yani, edebiyatta ilkleri yapmak için doğmuş bir insandır kendisi. ama ne var ki eserlerinin ön ve son sözlerinde "bu kitap aslında çok eskiden varmış, ben çevirdim sadece." ya da "ya işte yazdım bunu ama hep kişisel saçmalıklarım bunlar. çok ciddiye almayın." gibi şeyler söyleyerek gelmesi muhtemel tepkilerden kurtulmaya çalışmıştır. zira bahsettiğim iki eser de çağının ilerisinde eserlerdir(otranto şatosu biraz kusurludur tabi, ama normal karşılayıp çok acımasız olmamak gerek). ancak bu ikisinden daha başarılı olanı olarak gördüğüm hiyeroglif masallar yazarın sağ olduğu döneminde sadece altı tane basılıp piyasaya sürülmemiştir bile.

eh, bugün bile klasik eserlerden başkasını edebiyat olarak görmeyen akademisyenler varken, normal.
Horace Walpole diye bilenen, bir ingiliz sanat tarihçisi, antikacı ve ingiltere'nin Whig partisinde politikacı.