bugün

Almanya, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’da geliştirilen corona aşılarından hiçbiri onay almadı. Sadece zorunluluk nedeniyle acil kullanım izni verildi

https://www.sozcu.com.tr/...i-kobay-yaptilar-6222652/
Ya rahat olun arkadaş.

Her gün Türkiye’de 24 saat geçirebiliyoruz, aşı en fazla ne yapabilir bize *
prof dr ciklet kızılok açıklama yapmış işte.

ne kurcalıyosunuz ya.
sözcü ye bak sen. derhal ciklet ten özür dilesin.
daha doğrusu "corona virüse karşı üretilen hiç bir aşı henüz onaylanmadı" olmalıydı.

hiç bir aşı onay alamadı demek "şimdiye kadar piyasada olan-yapılan aşılar onay için başvurdu ama ret edildi, onay alamadı" anlamına gelir.

daha öncede yazmıştım.

şu an yapılan aşılamanın her eylemi kararı gerekçesi suç.
bırakın yasak olmasını, bu öyle bi suç ki...
eğer olağanüstü bir durum yaşanmamış olsa bu aşılama kararını alanı, bu aşıyı üreteni, bu aşıyı yapan kurumu, bu aşıyı insanlara yapan doktor hemşireyi, buna onay vereni, bu aşıyı taşıyanı, dağıtım yapanı, üreteni, deposunda saklayanı; siyasetçi bilim adamı doktor hemşire şirket devlet kim olursa hepsi insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanır.

unutmadan; aşı olurken imzalatılan feragatnameler, aşıyı yapanlar, üretenler buna izin verenler için muaffakiyetler hiçbirinin hukuki altyapısı yoktur.
çünkü; ne amaçla olursa olsun, bir ilaç aşı serum hap vs adına ne diyorsanız, gerekli prosedürler yerine getirilmeden ve onaylar alınmadan bu metodu aracı ürünü veya tedavi araçlarını üretmek ortaya çıkarmak ve de geliştirmek için (hastalığı önleme de bunun içindedir, başka bir konu da aşının yan etkilerini görüp sonradan yapılan uyarılar) insanları birey veya gruplar kitleler halinde kobay olarak kullanamasınız.

bırakın uluslararası hukuk tartışmalarını zaten tck 77. maddesi 1. fıkrasında d ve e bendinde (d) Kişi hürriyetinden yoksun kılma. e) Bilimsel deneylere tabi kılma) bu açıkca belirtilmiştir.

aşı karşıtlarını anlayamıyorum.
ben aşı karşıtı değilim ama bir tane tutarlı gerekçeler sunan yok. yanlış ve yetersiz açılardan konuya yaklaşım gösteriyorlar.
unutmadan; kimse dünya sağlık örgütü arkasına sığınıp kararlarını örnek göstermesin. dünya sağlık örgütü henüz insanları şu bu şartlarda kobay olarak kullanabilirsiniz diye bir kararı yok.
tartışma seviyeleri, bakış açıları, gerekçeleri çomar kıroların tiktok videoları facebook instagram paylaşımında ki seviyelerde.
aşı karşıtlarına karşı çıkarken elde ki verilere de dikkat etmek lazım.
moderna, “mrna-1273” olarak ve pfizer ile biontech ortaklığında "bnt162b2” olarak bilinen aşıların yan etkileri genellikle gençlerde kalp sorunlarına (şimdilik bilinen bu) yol açıyor.
bu artık bilinen bir durum ve bu aşılar için uyarılar artık resmi kurumlarca da (türkiye hariç) yapılıyor.
hele ki genetik kalp-damar hastalığı taşıyan veya ailesinde bu hastalık sonucu ölen felç geçiren insanlara bu aşılar yapılmamalı diyenler de var ve bunu söyleyenler de elde ki veriler resmi kayıtlara geçmiş olup bu insanlar ulusal sağlık alanında politika belirleyen çalışan yetkili akademisyenler, benim gibi cahil de değiller.

bu gerekçeleri çekinceleri riskleri insanlara yalın açık basit olarak anlatmalıyız.
burada aşı savunuculuğu veya karşıtlığı yapmıyoruz.
ilk önce neyin ne olduğunu olacağını durumu tarif ediyoruz ki; bu vb riskler göz önüne alınarak şahsen bu tartışmalar başlamadan klasik yöntemler ile üretilen bir aşıyı tercih edeceğime karar vermiş ve de tercihim sinovac olmuştu.
şu an ne kadar doğru bir tercih yaptığımın farkındayım.

dikkat edin, hareketsiz yaşamı olan, obez olan, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar, alkol sigara tüketen, potansiyel kalp, damar ve solunum gibi rahatsızlık riski olan insanlar için yapılan uyarılara dünya basınında tartışmalara girmiyorum.
bir kez daha yenilemekte fayda var.

nöroloji servisinde yatan ve beyinden ameliyat olacak hastanın saçlarım kesiliyor diye ya da kemoterapi gören hastanın saçları için üzülmesi (beyin ameliyatında en basit gerekçe olası bir enfeksiyon ki bu bile büyük risk) hastanın durumu gibi aşıların yan etkisini üzerine tartışma yapılmamalı.

inşallah düşündüğüm şey olmaz, olursa zaten aşıların (hepsi değil, en azından klasik yöntemlerle üretilen aşılar hariç) yan etkilerine, aşı yüzünden yaşanan ölümlere bakmadan-bakılmadan, sonuçlar beklenmeden (en az 2-3 yıl) tüm devletler aşı zorunluluğunu yasal olarak getirir ve hukuki bir zorunluluk haline sokar.

şu an virüs ile bilim yaşam yarışında rekabet halinde ve hala bizim bu yaşam yarışında virüsü yakalama ihtimalimiz var.
eğer virüsü bu yaşam yarışında geçmek istiyorsak risk almalıyız.

şu an aşılar tek çaremiz ve corona sadece ısınma hareketi.
iklim değişikliği ile ortaya çıkacak yeni virüsler bakteriler için bu yaşadıklarımız bir antrenman.