bugün

Türktür, babası Tunus beylerbeyliğinde bulunup 1588'de Yahya adında mehdilik iddiasıyla ortaya çıkan bir şahsın kuvvetleriyle çarpışırken maktul düşen Ahmet Paşa'dır. Kaya Paşa'nın kızı olan validesi tarafından sadattan yani peygamber sülalesindendir.

Güzelce Ali Paşa yetişince babasının katilinden intikam almış, Dimyat sancakbeyliğinde ve Tunus beylerbeyliğinde ve vezirlikle üç defa kaptan paşalıkta bulunmuştur; 1619'deki deniz seferinde 6 düşman gemisini yakalayıp istanbul'a getirmiş ve elde ettiği külliyetli ganimet malından 200 kadar esirin omuzlarına birer kese kuruş koyup padişaha takdim eyledi ve hizmetine karşılık olarak hilat ve altın zincir ile taltif edildi; fakat bu elde edilen eşyanın devletle ticaret antlaşması yapmış olan Venedik ve Fransa tüccarlarına ait olduğu vezir-i azam Öküz Mehmet Paşa tarafından ileri sürüldüğü gibi Venedik elçisi de divana gelip şikâyette bulundu ise de bir şey elde edemedi; nihayet bu hediyeler sayesinde paraya hırslı ve aynı zamanda hasis olan II. Sultan Osman'a hulul etti; hazineye daha çok gelir temin edeceğini vaad ile Öküz Mehmet Paşa'nın yerine vezir-i azam oldu (1619 Aralık).

Güzelce Ali Paşa, devlet hazinesine fazla gelir temini için çalışmakla beraber bundan yararlanarak ileri gelen devlet adamlarını ve bu arada vezir-i azamın mali tedbirlerini uygun görmeyen defterdar Baki Paşa'yı, kızlar ağası Mustafa Ağa ile bir hayli devlet adamlarını ve birer bahane ile tüccarı soydu ve selefi Öküz Mehmet Paşa'nın bütün mallarına el koydu. Padişahı Lehistan seferi için teşvik etti ve bu sefer esnasında Güzelce Ali Paşa'nın tedarik ettiği paradan epey yararlanıldı; fakat kendisi bu seferde bulunamayarak 1612 Mart'ta mesane hastalığından vefat etti. Vezir-i azamlığı 14 ay kadar olup kırk yaşına gelmemişti. Kabri Beşiktaş'ta Yahya Efendi mezarlığı'ndadır. Boğaziçi'nde Yeniköy'de ve Sakız'da camileri ve Kasımpaşa'da Kulaksız'da Saçlı Emir Efendi tekkesi köşesinde 1619 tarihli bir çeşmesi vardır.
*